latinica  ћирилица
19/11/2019 |  12:09 | Аутор: СРНА

Обиљежавањем уласка Српске војске у Бањалуку чува се истинита историја страдања

Обиљежавањем уласка Српске војске у Бањалуку 21. новембра 1918. године након вишевјековног ропства чува се истинита историја страдања српског народа, саопштило је Удружење потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912-1918. Бањалука и захвалило Влади Српске и Бањалуци што су уврстили овај датум у Статут града као празник.
Улазак српске војске у Бањалуку 1918. (Фото: Архив) -
Улазак српске војске у Бањалуку 1918. (Фото: Архив)

Из удружења поручују да би младе генерације требало са поносом да знају и гледају на подвиге својих предака који су слободу извојевали уз огромне жртве.

- Наша историја је пуна буна, ратова, устанака, али и великих битака и побједа. С поносом се присјећамо херојства и жртава српске војске. Не постоји ниједан запис из тог времена у којем се о уласку Српске војске у Бањалуку и борбама наших добровољаца у ослободилачким ратовима, солунаца на фронтовима не говори са великим поштовањем - наводи се у саопштењу из овог удружења.

Како наводе, тог дана Војска је дошла под командом мајора Драгољуба Бајаловића, команданта Првог батаљона 13. пјешадијског пука "Хајдук Вељко". Њега је на станици поздравио добродошлицом предсједник новоизабраног Народног вијећа свештеник Никола Костић, а одмах и подначелник Паво Гргић, понудивши му со и хљеб, саопштено је из Удружења.

Из Удружења подсјећају да је у први Свјетски рат у Српску војску отишло више од 25.000 добровољаца, а и данас када многи покушавају прекрајати историју морају одговорити скоро заборављеном истином о херојству српског народа, а младима поручити да је Република Српска наша једина земља, а Србија матица.

- Искрено очекујемо да се уважи наша жеља и право, које не споримо и другима, да будемо своји на своме и да са свима који нама желе добро живимо у миру и толеранцији - поручили су из Удружења.

Овај датум обиљежава се јединствено и у Србији и Републици Српској.

Организатори обиљежавања овог догађаја су одбори влада Републике Српске и Србије за његовање традиције ослободилачких ратова и град Бањалука.

У Првом свјетском рату погинуло је 1.300.000 Срба, односно 28 одсто српске популације, од којих 53 одсто мушкараца доби од 25 до 45 година.

Током новембра 1918. српска војска је ослободила и највећи дио територије БиХ, а 21. новембра, на Аранђеловдан, ушла је у Бањалуку.