latinica  ћирилица
19/11/2019 |  13:08 ⇒ 13:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Индекс: Како је Китаровић без иједне ријечи искористила Вуковар за саморекламу

Хрватска је јуче обиљежила годишњицу од уласка припадника ЈНА у Вуковар, а изјаве о том граду 28 година послије дали су скоро сви хрватски званичници, осим предсједнице Колинде Грабар Китаровић.
Китаровићева у Вуковару - Фото: Screenshot
Китаровићева у ВуковаруФото: Screenshot

Она је јуче у Вуковару само кратко рекла: "Поштовање свима, поштовање жртви Вуковара", а хрватски портал Индекс данас тим поводом пише да је пажљивијим посматрачима било јасно да ће предсједница, како кажу, прећи на оно у чему је најбоља, а то је невербална кампања.

И опет, пише портал, Китаровићева није изневјерила.

Мало касније, наводе, у медијима се могло прочитати да је Китаровић приликом паљења свијећа на Овчари "изненадила несебичном гестом", када је придржала хрватског војника рањеног у Авганистану, а који је у Вуковар стигао на штакама.

- Истина, човјек је, како видимо на фотографијама, завидне тјелесне конституције и има штаке, што ће рећи да му за кретање вјероватно није неопходна предсједница државе у улози протетичког помагала, али у кампањи се средства не бирају - пише портал.

Додаје, да се у Вуковару још могло видјети да се предсједница "молила са најпознатијом дјевојчицом ратног Вуковара", како хода у чизмама тзв. зенгама, које је производило Борово, а које су носили хрватски војници, те је и један пар положила на Овчари.

Портал наводи, да сплетом објективних околности и субјективних лимита, Колиндини "невербални испади" остављају највећи утисак и дио су оног што се назива њеним мандатом.

- Више од иједног говора памтимо грљење хрватских репрезентативаца, махање рукама и падање у транс по трибинама и то различитим поводима – од концерта Прљавог казалишта, до фудбалских утакмица – лупање по сточићу у интервјуу ХРТ-у, цупкање пред оградом Бијеле куће, позирање с пушком... - подсјећа Индекс.

Било би, кажу, нетачно написати да је невербални дио Колиндиног мандата оно најбоље што је дала – мало је ту доброг – али је у сваком случају најефектније.

- То је та празна поза у националним бојама, суштина политике која се своди на идентитетску баналност припадања неком народу - пише портал и наводи, да зато када Колинда Грабар Китаровић каже да неће давати изјаве, она тиме не жели да каже да намјерава да се повуче у други план.

- Ма какви, тек кад заћути постаје опасна по политичке конкуренте. На њену жалост, и обрнуто - констатује портал.