latinica  ћирилица
19/11/2019 |  14:06 ⇒ 15:33 | Аутор: Russia Today

"Ни Исус не би ушао у Британију, осим ако нам не треба столар"

- Успостављањем имиграционог система премијера Џонсона, и Исус Христ би био одбијен на граници Британије - изјавио је надбискуп Кантерберија Џастин Велби.

- Нашем оснивачу, Исусу Христу који, наравно, није био бјелац, припадник средње класе и Британац, не би била одобрена виза, осим у случају да смо у недостатку са столарима - изјавио је, на ЦБИ бизнис конференцији у Лондону, бискуп Велби.

Његова критика имиграционог система Британије изазвала је смијех и аплауз публике.

Премијер Борис Џонсон је један од најдрастичнијих у залагању за имиграциони систем бодовања којим би се имигрантима додјељивали поени на основу њихових квалификација, едукације, година, познавања енглеког језика, као и способности потребних за живот у Великој Британији.

Овај имиграциони систем је урађен по угледу на онај у Аустралији и предложила га је први пут Независна партија Велике Британије пред изборе 2017. године.

Идеју таквог система бодовања је преузео Џонсонов кабинет. Џонсон каже да се залажу за "једнак" имиграциони систем који би био успостављен након Брегзита, ако побједе на изборима 12. децембра.

Према садашњем, већ успостављеном имиграционом систему, грађанима ЕУ нису потребне визе за рад у Великој Британији.

Док се конзервативци залажу за предложени имиграциони систем бодовања ради смањења уласка у земљу миграната који нису квалификовани, лабуристи се жустро противе таквом начину процјењивања и одлучивања.

Коментар надбискупа Велбија изазвао је бурне реакције. Многи су прихватили тај коментар као шаљив, говорећи да би Исус врло лако испунио критеријуме, и да је и превише квалификован због посједовања моћи да претвара воду у вино или то што је успио да нахрани 5.000 људи са пет векни хљеба.

С друге стране, неки сматрају да је Велби погријешио у изјави, јер сам чин министра религије је довољан разлог за одобравање визе, под условом да говори енглески језик.