latinica  ћирилица
19/11/2019 |  15:27 ⇒ 16:56 | Аутор: sputniknews.com

САД граде обруч око Русије и Кине у Азијско-пацифичком региону

Индопацифички регион је приоритет за САД, а главне пријетње у том региону остају Русија и Кина.
Кина, САД и Русија (фото:ССО) -
Кина, САД и Русија (фото:ССО)

Министар одбране САД Марк Еспер, који је ових дана обилазио регион, поручио је да је савезничка мрежа главна борбена предност Сједињених Држава, а да је то најзначајније у Индо-пацифичком региону, који је министар назвао "америчким приоритетним бојиштем."

У саопштењу Пентагона, објављеном пред пут Еспера у Јужну Кореју, Тајланд, Филипине и Вијетнам, истакнуто је да "одржавање савеза и привлачење нових партнера" у овом региону представља део задатака стратегије националне безбједности САД. У средишту америчке стратегије, како је наведено, налази се идеја да су САД такође пацифичка држава. 

Подсјећа се и да су савезници Вашингтона у Индопацифичком региону Тајланд, Јужна Кореја, Јапан, Филипини, Аустралија и Нови Зеланд, док су међу партнерима Индија, Шри Ланка, Индонезија, Малезија, Брунеј "и многе друге".

Из Министарства одбране САД такође су изјавили да сматрају Москву и Пекинг главним изворима потенцијалних претњи у региону.

У фокусу стратегије националне безбједности САД јесте повратак ривалства између великих сила. Најозбиљније претње долазе из Кине и Русије, истакнуто је на сајту Министарства одбране. Притом се истиче да НР Кина представља највећу опасност за Вашингтон.

- Војна стратегија Кине је дио националног приступа те земље. Поред своје војне моћи, Пекинг користи дипломатске путеве, политички утицај и економске мјере. Кинеска иницијатива "Појас и пут" је покушај, процијењен на билион долара, да се замени садашњи међународни систем, који тако добро служи Индо-пацифичком региону од 1945. године, системом у коме ће главну улогу играти Кина - речено је у изјави Пентагона.

Политичка географија

Према ријечима Константина Блохина из Центра безбједности Руске академије наука, Вашингтон повезује "руску и кинеску пријетњу" са ширењем партнерства САД и других држава у региону, како би објаснио своје активности усмјерене на повећање утицаја у овом дијелу планете.

- САД виде војни потенцијал Русије као пријетњу својој безбједности, јер је она физички способна да нападне Сједињене Државе. Притом, Кина се сматра дугорочном пријетњом, јер ова земља већ сада упућује изазов Вашингтону у економској сфери и представља конкуренцију САД - објашњава Блохин.

Он истиче да су термин Индо-пацифички регион вјештачки створили прије пет година амерички политички технолози и да он укључује низ земаља из Пацифичког обруча.

Руски премијер Дмитриј Медведев изјавио је у интервјуу за лист Бангкок пост да САД покушавају да повећају свој утицај у југоисточној Азији, користећи концепцију "слободног и отвореног Индо-пацифичког региона". 

Блохиново мишљење дијели и Андреј Сидоров, шеф Одјељења за међународне организације и светске политичке процесе на Факултету за међународну политику Московског државног универзитета. Према његовим ријечима, Индопацифички регион је више политички, него географски појам.

- Вашингтон је увео тај појам да би повезао Сједињене Државе са источном Азијом и Индијом. Исти метод је користио и током стварања такозваног Сјеверноатлантског региона, који није постојао никада у историји. Ово је тада било потребно ради стварања регионалног војно-политичког блока НАТО-а - наводи овај експерт.

План за размештање америчких ракета

Аналитичари истичу да је Вашингтон у посљедње вријеме више пута покушао да повећа број најближих савезника у Индо-пацифичком региону, што је био циљ и сличне турнеје по источној Азији коју је Еспер имао у августу. 

Тада је шеф Пентагона посјетио Монголију и срео се са министром одбране Нијамагином Енхболдом. Они су разговарали о "заједничким вриједностима за САД и Монголију", а Еспер је изјавио да су САД поносне на статус важног партнера Монголије и да ће сарађивати са том земљом "да би ојачали односе и постигли своје циљеве".

Након тога, Еспер је отпутовао у Јужну Кореју, а после посете Сеулу је изјавио да ће две земље наставити "да се држе заједно, како би подржале концепцију слободног и отвореног Индо-пацифичког региона". 

Еспер је такође посетио Аустралију, а пред пут се заложио да се у Азији што прије размјесте копнене ракете средњег домета. Еспер је о овој иницијативи говорио након што су САД најавиле повлачење из Споразума о ракетама средњег и кратког домета (РСМД).

Већ крајем августа су из америчке Агенције за одбрамбену и сигурносну сарадњу изјавили да је Стејт департмент одобрио продају Јапану 73 ракете система за противракетну одбрану у износу од 3,29 милијарди долара. Истакнуто је да би овај споразум требало да ојача националну безбједност САД, захваљујући повећању одбрамбених способности "важног савезника" у Азијско-пацифичкој регији.

У септембру је Бела кућа продужила билатерални споразум о војној сарадњи са Сингапуром. Документ ће важити до 2035. године и у складу са њим Вашингтон може да користи војне базе Сингапура у своје сврхе.

Поред тога, америчка страна јача војно партнерство са Индијом. Тако су у октобру у Сједињеним Државама одржане заједничке вјежбе америчких и индијских специјалних снага "Ваџра Прахар". 

По мишљењу Андреја Сидорова, Сједињене Државе повећавајући војну сарадњу са земљама као што су Јапан, Сингапур, Монголија и Индија, постепено "граде обруч обуздавања" Русије и Кине.

- Акценат је на азијском дијелу Азијско-пацифичке регије и на Индији, предстражи на југу, која је увијек имала компликоване односе са Пекингом. То је геостратешко преобликовање простора, индопацифички концпет који допушта САД да контролишу процесе у најважнијем региону свијета за развој свјетске економије и политике - објашњава експерт.

Сидоров такође сматра да је посљедњих година америчка страна намјерно концентрисала своје снаге у Пацифичком региону.

- Међутим, ако Вашингтон тамо постави ракете средњег домета, као што је то предлагао Еспер, он ће тиме створити директну пријетњу за Кину и Русију. И наравно, Москва ће бити принуђена да одговори на тај потез - истакао је аналитичар.

Према речима Сидорова, америчка геополитичка стратегија подразумијева акценат на сарадњу са приобалним државама региона, укључујући и војну сарадњу. Како каже, на тај начин САД настоје да спријече лидерство Кине у Азијско-пацифичком региону.

- САД желе да надиграју Кину, а за то им је потребно да сви инфраструктурни путеви које Кина планира да изгради у оквиру иницијативе "Појас и пут", не воде никуда, тј. да воде у регионе које контролише Вашингтон - објаснио је аналитичар. 

Константин Блохин сматра да Вашингтон у овој фази бије битку за савезнике у Азијско-пацифичком региону и труди се да "опколи Кину са свих страна".

- Главни акценат ће бити на државама које су већ повезане са САД у оквиру војно-политичких алијанси, укључујући Јапан, Јужну Кореју, Аустралију и Индију. Тајланд је такође проамерички, јер су тамо смјештене војне базе Сједињених Држава - рекао је експерт.

Бескомпромисна конкуренција

По мишљењу аналитичара, својим изјавама и акцијама чији је циљ јачање утицаја у Индо-пацифичком региону, као и оптужбама против Русије и Кине, Вашингтон само гура Москву и Пекинг ка стварању јачег савеза и проширењу обострано корисног партнерства.

Марк Еспер је почетком августа током посјете Аустралији рекао да САД не подржавају тежњу Кине ка доминацији у Индо-пацифичком региону.

Пекинг је, са своје стране, оштро критиковао иницијативу министра одбране САД да се поставе ракете средњег и кратког домета у Индо-пацифичком региону. То је изјавио министар спољних послова Кине Ван Ји, обраћајући се Генералној скупштини УН.

Русија је такође осудила план Сједињених Држава за распоређивање овог оружја. Владимир Путин је 19. септембра упутио многим државама, укључујући и државе-чланице НАТО-а, поруку са приједлогом за увођење мораторијума на постављање ракета, које су део РСМД, у Европи и другим регионима.

На приједлог лидера Русије одреаговале су Кина, Немачка, Француска и Турска, а прокоментарисали су га и у ЕУ.

По мишљењу Константина Блохина, чисто економски гледано, САД ће у Азији изгубити од Кине, која сада активно попуњава празнине и потискује Вашингтон.

- Због тога је једини начин да Бијела кућа некако компензује тај неуспјех, да јача војну сарадњу са другим земљама у региону - изјавио је аналитичар.

Истовремено, Вашингтон настоји да минира партнерство између Русије и Кине, истиче Блохин, иако својим акцијама у правцу милитаризације Индо-пацифичког региона САД само јачају савезничке односе Русије и Кине. 

- У овој фази Москва већ помаже Пекингу да изгради систем упозоравања на лансирање ракета, што указује на висок ниво интеракције између држава - констатовао је експерт.

Међутим, Блохин није искључио могућност да Вашингтон ипак може да успије да распореди ракете средњег и кратког домета у Азији.

- Ниво милитаризације у региону ће се повећати. Истовремено, конкуренција у Азијско-пацифичком и Индопацифичком региону ће постати јака и бескомпромисна, зато што ће војно-политички центар света бити управо тамо - закључио је аналитичар.