latinica  ћирилица
19/11/2019 |  16:08 ⇒ 20:09 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Програм реформи БиХ - успјех Српске

Програм реформи БиХ, који је усвојен на данашњој ванредној сједници Предсједништва БиХ, представља први документ од 2005. године који је усвојен на званичном нивоу а да не тежи нити прејудицира да БиХ постане чланице НАТО савеза, што се може сматрати великим успјехом Републике Српске, изјавио је Срни портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

- Предсједништво БиХ је усвојило Програм реформи БиХ, а не Годишњи национални програм /АНП/. Тај документ нити је усвојен, нити је договорено да ће бити усвојен. Чланови Предсједништва БиХ договорили су да ће Програм реформи дан послије именовања Савјета министара у Представничком дому бити послан у Брисел. Он не предвиђа чланство у НАТО и не може се сматрати АНП-ом, чиме престаје процес приближавања БиХ НАТО савезу - нагласио је Ковачевић.

Он је појаснио да Програм реформи БиХ предвиђа сарадњу БиХ и НАТО-а по принципу који имају земље које нису чланице овог савеза, нити имају амбицију да то буду, укључујући и Републику Србију.

- Ни БиХ, а самим тим ни Република Српска, неће сарађивати са НАТО савезом више него што сарађује Србија и ово је први документ од 2005. године који је усвојен на званичном нивоу а који не тежи нити прејудицира да БиХ постане чланице тог савеза - истакао је Ковачевић.

Он је додао да ће за сваки будући аранжман БиХ са НАТО савезом бити потребна сагласност свих у БиХ.

- СНСД је све вријеме говорио да не подржава чланство Републике Српске и БиХ у НАТО, али није против сарадње и од тога нисмо одступили ни данашњим договором у Предсједништву БиХ, нити смо на било који начин прекршили Резолуцију о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности - нагласио је Ковачевић.

Он је поновио да је договорено да БиХ наставља сарадњу са НАТО, али да не иде у чланство.

Ковачевић је рекао и да је данашњим именовањем Зорана Тегелтије као кандидата за предсједавајућег Савјета министара потврђено да је годину дана узалуд кочена имплементација изборне воље грађана Републике Српске.