latinica  ћирилица
19/11/2019 |  18:09 ⇒ 18:10 | Аутор: СРНА

Столтенберг: Контрахибридни тим Алијансе ове седмице у Црној Гори

Први контрахибридни тим НАТО-а боравиће ове седмице у Црној Гори, изјавио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

Он је у обраћању новинарима позвао савезнике Алијансе да одрже и јачају јединство, уз напомену да је НАТО једини гарант европске и трансатлантске безбједности.

Столтенберг је нагласио да је НАТО јачао у посљедњих 70 година, упркос разликама међу савезницима када се ради о питањима као што су трговина, клима, Споразум о нуклеарном програму Ирана и ситуација на сјевероистоку Сирије.

Генерални секретар Алијансе говорио је у Бриселу уочи одржавања састанка министара спољних послова НАТО-а, чији је циљ привођење крају припрема за самит у Лондону сљедећег мјесеца.

Столтенберг је рекао да планира да се сљедеће седмице састане са предсједником Француске Емануелом Макроном, који је раније изјавио да је НАТО доживио "мождану смрт".

На сутрашњем састанку разговараће се о стратешким питањима, укључујући питања Русије, посљедица развоја Кине, контроле оружја у будућности и енергетске безбједности, јавио је "Спутњик".

Током састанка говориће се и о улози НАТО-а у борби против тероризма.

НАТО је основао контрахибридне тимове прошле године, са циљем пружања помоћи савезницима у припреми за одговор на пропаганду и друге тактике које нису војне.