latinica  ћирилица
19/11/2019 |  18:14 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Министарство за интервентни откуп јунади обезбиједило два милиона марака

Почео је интервентни откуп око осам хиљада јунади, за шта је Министарство пољопривреде обезбиједило два милиона марака, како би помогло домаћим сточарима да продају већ прерасла грла, и наставе производњу. Стоку ће преузети 15 откупљивача из Српске, по договореној цијени, која не може бити мања од 3.90 КМ.

Бијељински "ЗП комерц" већ је преузео 400 грла од семберских сточара. Откуп је почео куповином великих бикова, чија тежина прелази тону, јер ова грла праве огромне трошкове сточарима, пријети им опасност од угинућа, каже Цвијетин Алексић који је предао 12 грла.

- Требао сам у мају да продам, међутим , није могло и остало је све до данас. Ово је добро дошло , у посљедњи моменат. Да није тога било, ко зна шта би било - прича Цвијетин Алексић, сточар из Горње Чађавице.

Новак Јефтић, сточар из Доње Буковице, истиче да је задовољан, најважније да није било губитка. 

- Задовољан сам овим што су преузели, то су бикови који су прерасли преко 850 килограма. Бојао сам се губитака. Чујем од других комшија имали су губитке, а велике су то паре када ти бик од 800 или 900 колиграма угине, или поломи ногу, па га мораш дати на принудно клање -прича Новак Јефтић.

"ЗП комерц" из Бијељине има дозволу ресорног министарства за откуп 1.500 јунади од којих ће један дио прерадити у властитим погонима, а дио ће ићи у извоз.

-Прво смо кренули са откупом највеће јунади. Имамо овдје јунад и преко једне тоне. То нам прави и техничке проблеме, морамо доста ствари радити ручно, јер опрема није прилагођена за превелике животиње - истакао је Љубиша Росић, из "ЗП Комерц" Вршани Бијељина.

Цијена откупа не може бити мања од 3.90 КМ по килограму, одредило је ресорно министарство.

-Одредили смо цијене када је у питању извоз, да стимулишемо откупљиваче са 0,30 марака по килограму, а када је у питању цијена за домаће клање ту смо одредили стимулацију 0,70 марака по килограму - рекао је Мирослав Бојић, помоћник министра пољопривреде.

Повољна откупна цијена јунади и подстицаји месопрерађивачима који учествују у интервентном откупу, обезвиједили су услове да домаће месо буде конкурентно земљама у региону. Извоз је кренуо у Македонију, а ускоро ће и у Црну Гору.