latinica  ћирилица
19/11/2019 |  18:28 ⇒ 18:36 | Аутор: СРНА

Неприхватљив останак миграната у БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који се данас у Сарајеву састао са њемачком делегацијом, рекао је да је његова порука да је неприхватљив останак миграната у БиХ, те да би најбоље било да их они смјесте на своје просторе ако хоће да рјешавају хуманитарну кризу.

- Од њих никакав програм нисмо добили, осим изражавања воље да нешто помогну. Рекао сам им, и можда сам их зато и изнервирао, да би можда најбоље било да покупе мигранте, одвезу их на своје просторе и тамо их смјесте ако хоће да рјешавају хуманитарну кризу - изјавио је Додик новинарима у Београду.

Он каже да не разумије зашто, али је приједлог да буде успостављена мисија Фронтекс у БиХ, али само на граници са ЕУ, што би допринијело јачању границе Хрватске, јер је она граница ЕУ, а да мигранти несметано улазе у БиХ.

- Они хоће да паркирају мигранте у БиХ. Ми то не можемо да прихватимо. Можда не воле ту врсту приче, али Фронтекс не може зато што још више затвара границе - поручује Додик.

На питање новинара да прокоментарише изјаву члана Бундестага Кристијана Шмита да Берлин позива Додика да престане да блокира мјере за рјешавање мигрантске кризе у БиХ, српски члан Предсједништва БиХ истиче да му Шмит на данашњем састанку у Сарајеву ништа од тога није рекао.

- Није морао да дође у Сарајево да то говори. Могао је то рећи и из Берлина. Ако је то све тачно, наравно - наводи Додик.

Он истиче да разумије хуманитарну димензију мигрантске кризе, али да је народ у српским селима узнемирен због појаве миграната и да о томе мора да води рачуна.

- О томе смо на тај начин и причали - навео је Додик.