latinica  ћирилица
19/11/2019 |  19:11 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Да ли ће бити одржана најављена сједница ПД ПС БиХ о измјенама Пословника о раду?

Ни годину дана ишчекивана вијест о именовању предсједавајућег Савјета министара, није поколебала Дениса Звиздића. Не одустаје од, за сутра заказане, хитне сједнице Представничког дома, са једином тачком дневног реда - приједлогом СДС-а и ПДП-а о измјенама Пословника.

Истовремено, игнорише захтјеве својих замјеника, Борјане Кришто и Небојше Радмановића, да сазове сједницу Колегијума, на којој би била усаглашена динамика именовања парламентарних комисија.

Након што су сви Клубови посланика доставили приједлоге кандидата по важећем Пословнику и процедура именовања комисија већ отпочела, Денис Звиздић је одлучио да је ипак хитније, да се Пословник баш сада промијени. Ретроактивно примијенити Пословник није могуће, но иницијатори жељни рада у бх.парламенту – пред јавношћу - задовољни. Сакупили су, кажу из СДС-а и ПДП-а, 27 или 28 гласова од укупно 42 посланика, за измјене Пословника.

- Били смо спремни и спремни смо још увијек да будемо присутни два или три пута више само да заштитимо позицију Републике Српске - каже Бранислав Бореновић, посланик ПДП у Представничком дому БиХ.

Мијењати Пословник по хитном поступку је авантура, упозоравају опоненти из Српске, у институцијама БиХ.

 - Мислим да су ту потпуно јасне чињенице које указују да улазак у такве измјене Пословника јесте прије свега у интересу Бошњачке компоненте која очигледно жели да кроз имплементацију члана 6. бира Србе на начин да одговарају прије свега њиховим потребама. То јесте веома забрињавајуће - поручио је Сташа Кошарац, предсједавајући Клуба посланика СНСД у Представничком дому БиХ.  

Према постојећем пословнику у шест комисија посланицима из Српске припада 18 мјеста, или по три у свакој. Према актуелној величини клубова посланика СНСД-у припада осам мјеста у комисијама, Српском клубу – четири, Клубу СДС-ПДП – пет мјеста и једно једином посланику СДА са пребивалиштем у Српској - Адилу Османовићу.

Да СНСД са коалиционим партнерима из Српског клуба није предложио листе кандидата, на њихових 12 мјеста право би полагале не само СДС и ПДП, како то у овим партијама узалуд убјеђују и себе и јавност, већ и СДА-ов Адил Османовић, који би уз, постојећу наклоност иницијативи у Дому, могао да, умјесто једног, добије чак 6 мјеста у комисијама. А шта би се тек могло десити да из неких објективних разлога нико из Српске не пошаље своје кандидате?

- Члан 30 се не мијења он остаје пословничка норма - истакао је Бранислав Бореновић.

И заиста, члан тридесет прописује обавезну једну трећину комисијског чланства из Српске. Но прописује и обавезну пропорционалност свих посланичких клубова и чланства у Комисијама, па је и по Бореновићевој логици, предлежена измјена и остатак важећег акта у колизији. И док иницијатори измјена истрајавају српски члан Предсједништва подсјећа на упозоравајуће закључке Парламента Српске.

- И поред тога покушавају да то прикажу као неку велику своју побједу – то је пораз Републике Српске и морам да кажем – једина логика све што је пораз Српске у Сарајеву је њихова побједа - наглашава Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ.

Подршку предложеним измјенама СДС-а и ПДП-а, директно или индиректно испољиле су све партије са сједиштем у Сарајеву. Хрватска компонента за сада уздржана. Да ли ће најновија одлука Предсједништва БиХ промијенити однос снага у Парламенту или можда, наум иницијатора!?