latinica  ћирилица
19/11/2019 |  21:27 ⇒ 21:34 | Аутор: РТРС

Шпирић: Напокон испоштована изборна воља грађана (ВИДЕО)

Замјеник предсједавајућег Дома народа ПС БиХ и потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић, гостујући у емисији Дневник плус наше телевизије, поводом данашњег именовања Зорана Тегелтије за кандидата за предсједавајућег Савјета министара, истакао је да се о формирању власти на нивоу БиХ говори од самих општих избора, одржаних у октобру 2018. године.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

Шпирић је истакао да су политичке партије из Федерације БиХ покушај формирања власти везале за годишњи Акциони план за чланство у НАТО који произилази из стратегије спољне политике које је Министарство спољних послова, у вријеме док је предсједавајући Предсједништва БиХ био Младен Иванић, усвојило и, како је рекао, трасирало пут као НАТО-у.

Он је рекао да годину дана траје непрестана борба да се власт на нивоу БиХ формира, а данас је коначно дошло до компромиса који је, каже, подразумијевао да Предсједништво БиХ именује Зорана Тегелтију као кандидата за Предсједавајућег СМ БиХ и изразио очекивање да ће Представнички дом ПС БиХ потврдити именовање Тегелтије и његовог кабинета у што скоријем року.

- То би коначно значило поштовање изборне воље грађана, прије свега бирача из Републике Српске. СДС и ПДП, као губитници избора, потхрањени из различитих међународних и сарајевских центара, мислили су да као губитници могу вршити власт и онда цијелих пет година радити опструкцију. Као опозиција, сматрам да је то пожељно да раде, али нико нема право бити опозиција Републици Српској - категоричан је Шпирић.

Упитан да прокоментарише интерпретације СДА и ДФ који тврде да Програм реформи БиХ јесте АНП, само другачијег назива, и предсједника ХДЗ-а БиХ Драган Човић који је рекао да се ради о убрзаном путу ка НАТО-у, Шпирић је нагласио да је постигнут компромис.

- Мислим да ће сви тумачити документ онако како га виде, а ми смо за то да се он чита, а не да се тумачи. Ако негдје нађу да је то позив или програм за чланство у НАТО, то је немогуће. Документ се зове Програм реформи, а не Програм за чланство или чланство у НАТО. То је оно на чему је СНСД и Милорад Додик инсистирали, сарадња, реформе да, али чланство у НАТО никако - јасан је Шпирић.