latinica  ћирилица
20/11/2019 |  08:58 ⇒ 10:24 | Аутор: СРНА

Лукач: Неће се одустати од јачања МУП-а Српске

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач истакао је да је Министарство унутрашњих послова у протеклих годину дана показало да је спремно да успјешно одговори на бројне безбједносне изазиве, али и на бројна подметања и покушаје преноса надлежности који нису дозвољени, а којима су појединци поново покушали да минимизирају улогу и утицај Полиције Републике Српске.
Драган Лукач - Фото: СРНА
Драган ЛукачФото: СРНА

- Свим тим "добронамјерним" појединцима треба да буде јасно да ми нећемо одустати од јачања МУП-а Републике Српске, чији је основни задатак заштита грађана Републике Српске и њихове имовине, а у том контексту као један од значајних пројеката издвојио бих формирање Јединице Жандармерије. Она и јесте формирана да одговори на све безбједносне изазове и тако чува Републику Српску и њене грађане - истакао је Лукач у интервјуу Срни поводом славе МУП-а - Светог Архангела Михаила - Аранђеловдана.

Он је нагласио да је веома значајна ствар за све полицијске службенике, али и за њега као министра унутрашњих послова да су, уз подршку Владе Републике Српске, ове године успјели да повећају плату полицајаца са средњом и вишом стручном спремом за 10 одсто, као и да су сада у процедури и измјене закона којима ће бити повећане плате свим припадницима МУП-а.

Министар унутрашњих послова Српске нагласио је да је Законом о измјенама и допунама Закона о полицији Републике Српске омогућено да полицијски службеници иду у пензију под повољнијим условима, односно са обрачунатим петогодишњим најповољнијим просјеком плате.

- То је иницијатива која постоји дуги низ година и која је коначно ове године реализована. Вјерујем да је то веома значајно за сваког нашег радника који сутра оде у пензију - рекао је Лукач.

Говорећи о обиљежавању крсне славе МУП-а Српске - Аранђеловдана, Лукач је рекао да ће сутра бити освештана Спомен-црква Светог Архангела Михаила која је изграђена у оквиру комплекса Центра за обуку у Залужанима, а посвећена је свим страдалим припадницима МУП-а у протеклом рату.

- У оквиру обиљежавања Аранђеловдана, осим традиционалног славског ручка којем ће присуствовати и представници министарстава унутрашњих послова Србије, Црне Горе и Македоније, предвиђен је и вечерњи концерт Полицијског оркестра МУП-а Српске у Културном центру Бански двор у Бањалуци - рекао је министар Лукач, честитајући свим припадницима МУП-а Републике Српске крсну славу - Аранђеловдан.

НЕОПХОДАН ОЗБИЉАН ПРИСТУП СВИХ ИНСТИТУЦИЈА У РЈЕШАВАЊУ МИГРАНТСКЕ КРИЗЕ

Говорећи о мигрантској кризи у БиХ, која не јењава, као и о све већем приливу миграната, посебно након најаве Турске да ће отворити своје границе за пролазак миграната према Балкану, Лукач је подсјетио да је већ више пута упозорио да је БиХ постала можда једина "балканска рута" за пролазак нелегалних миграната и да већина њих преко Бихаћа жели да пређе у Хрватску.

- Поступање Полиције Републике Српске је јасно дефинисано законом, као и закључцима Владе Републике Српске. Већ смо били свједоци трагичних догађаја широм БиХ, па и у Републици Српској, где је лице, у страху од групе миграната који су упали на његову имовину, напало и нажалост убило једног мигранта. Оно што све нас, као и МУП Републике Српске посебно брине јесте чињеница да велики број миграната има 'скривене идентитете' које је тешко утврдити - истакао је Лукач.

Он је навео да је Полиција Српске, приликом контроле миграната ради утврђивања да ли имају оружје, провјере докумената и слично, код многих утврдила да имају ратне ране на тијелу које говоре да су били на ратишту на Блиском истоку.

- Такви људи представљају велику опасност ако се задрже у БиХ и зато је неопходан озбиљан приступ свих институција у рјешавању мигранте кризе у земљи која се неће брзо завршити и то је, ваљда, већ свима јасно - упозорио је Лукач.

Он је нагласио да повратници са сиријског и ирачког ратишта из редова исламиста не доносе ништа добро у БиХ и навео да то није само проблем ове земље, већ и региона и Европе.

- Према нашим сазнањима, више стотина бораца вратило се у БиХ. Њихово процесуирање у Суду и Тужилаштву БиХ, као и казне које су им изречене су бизарне. Тешко је повјеровати да повратници са страних ратишта долазе са жељом за миром и суживотом у БиХ. Ти људи неће промијенити своје убјеђење из разлога што ће им неко понудити неки добар посао или бољу плату. Они су на ратиште отишли из вјерских увјерења и враћају се у БиХ да шире управо ту идеологију - констатовао је министар унутрашњих послова Српске.

Он је оцијенио да дерадикализација, иако се годинама о њој прича у БиХ, није дала никаве резултате и сигуран је да неће ни дати.

- Сви који су се вратили са страних ратишта, када изађу из затвора, за кратко вријеме окупљају око себе нове младе људе и шире своју идеологију. Ово није проблем само Републике Српске, већ и Федерације БиХ и Бошњака који практикују традиционални ислам, који нису радикални, нису опредијељени за тероризам и нормално живе - рекао је Лукач у интервјуу Срни.

Он је нагласио да је с тога веома битна борба против тероризма и сарадња агенција за провођење закона и то не само у БиХ и региону, већ и на међународном нивоу.

УСПЈЕШАН РАД ПОЛИЦИЈЕ НА ОТКРИВАЊУ КРИВИЧНИХ ДЈЕЛА У ВЕЗИ СА ЗЛОУПОТРЕБАМА ДРОГА

Поред свих ових безбједносних ризика, Лукач је рекао да је свеукупна безбједносна ситуација у Републици Српској задовољавајућа, нагласивши да је број кривичних дјела на подручју Републике Српске за десет мјесеци ове години смањен за 6,4 одсто у односу на исти период прошле године.

- Повећани су коефицијенти укупне расвијетљености и расвијетљености кривичних дјела извршених од непознатих лица, а истовремено повећан је број откривених кривичних дјела у вези са злоупотребама опојних дрога, као и број прекршајних пријава, тако да је укупан број откривених кривичних дјела и прекршаја у вези са злоупотребама опојних дрога /1.121/ већи за 35,7 одсто.

На том пољу смо ове године провели броје активности о чоме говоре и подаци да су припадници Полиције Републике Српске само за десет мјесеци ове године заплијенили 1,1 килограм хероина, 2,7 килограма кокаина, 404 килограма марихуане, 4,5 килограма хашиша, 9,3 килограма амфетамина и још разних других опојних дрога - нагласио је Лукач.

Када је ријеч о безбједности саобраћаја, министар је у интервјуу Срни навео да је за десет мјесеци ове године смањен број саобраћајних незгода /8.364/ за 2,3 одсто, док је број погинулих /101/ мањи за шест лица у односу на исти период 2018. године.

- Истовремено, МУП Српске проводи и бројне друге активности с циљем превенције од злоупотребе дрога, безбједности у саобраћају, а посебно у погледу заштите дјеце и малољетника, као и превенције малољетничке делинквенције. То свакако не значи да не треба и даље истрајно и посвећено радити на сфери безбједности, са посебним акцентом на борбу против организованог криминала и корупције, као и спречавање тероризма, јер ово су пошасти саовременог доба и не треба мислити да нас заобилазе - закључио је министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.