X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
20/11/2019 |  10:07 | Извор: СРНА

Чубриловић: Српска слави мир, слободу и равноправност свих народа

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић честитао је свим грађанима Српске 24. годишњицу од парафирања Дејтонског мировног споразума, дана којим Република Српска слави мир, слободу и равноправност свих народа.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

- Дејтонски споразум је зауставио крвави рат и донио мир и до данас је најчвршћи темељ који штити уставну позицију Републике Српске и интересе српског народ у БиХ. У овако сложеним политичким околностима у БиХ, Република Српска своју будућност, стабилност и просперитет може да гради само на чврстом дејтонском темељу. Зато су највише институције Републике одлучне у одбрани Дејтонског мировног споразума, као темеља опстанка и даљег јачања Српске - нагласио је Чубриловић у изјави за Срну.

Предсједник Народне скупштине истакао је да је за Републику Српску Дејтонски споразум трајна, правна и политичка категорија, што је недвосмилено потврђено недавно усвојеним Закључцима парламента у вези са Информацијом о неуставној у
трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Републике Српске.

- Јасно смо поручили да Народна скупштина одбацује све акте који су противуставни и који крше Дејтонским споразум. Наставићемо одлучно да штитимо уставно начело према којем је БиХ настала Дејтонским споразумом и према којем је састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ и Брчко дистрикта. Све што није у складу са овим начелом доводи до рушења БиХ и угрожава мир и стабилност - навео је предсједник Чубриловић.

Он је рекао да је потписивањем Дејтонског мировног споразума потврђен континуитет и међународно-правни субјективитет Републике Српске и да Република Српска неће дозволити никакву надоградњу "Дејтона", нити било какву уставну реформу у БиХ, јер чврсто стоји иза тога да је Дејтонски споразум довољан оквир за равноправност и развој и Републике Српске и БиХ.

- Република Српска никада неће дозволити никакву насилну промјену дејтонског уређења БиХ упркос сталним нападима на дејтонску структуру која почива на најважнијим принципима - потпуном уважавању уставне позиције Републике Српске,
њених надлежности и територије и равноправности сва три конститутивна и осталих народа у БиХ - поручио је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.