latinica  ћирилица
20/11/2019 |  10:41 | Аутор: СРНА

Лукић: Опстанак Српске - услов за рјешавање српског питања

Закључци у вези са Информацијом о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Републике Српске на неки начин кореспондирају обиљежавању датума потписивања Општег оквирног споразума за мир у БиХ, јер је свака годишњица прилика да се погледа шта се дешава са овим споразумом, изјавио је Срни правни експерт Радомир Лукић.
Радомир Лукић - Фото: РТРС
Радомир ЛукићФото: РТРС

Чињеница је, каже он, да је 24 године од закључивања Дејтонског споразума много тога измјењено на начин који није био предвиђен Уставом БиХ и уставнима њених федералних јединица.

- Много тога је било на супротан начин, под оним чега не сме да буде у модерним и демократским земљама, под притиском који је био усмерен на вршиоце највиших државних функција, много тога је било и под истим таквим притиском на унутрашњем разједињавању политичких снага, посебно у Републици Српској - истакао је Лукић, који је учесник преговора у Дејтону.

Међутим, истакао је он, и поред свега тога остаје чињеница да је "Дејтонски мировни споразум успоставио ону структуру БиХ каква једино може њу да очува као државу у њеном територијалном и политичком уређењу".

Према његовим ријечима, сваки други покушај који би водио ка укидању Републике Српске, промјени њеног имена морао би да изазове реакције српског народа, јер српско питање на Балкану још није ријешено.

- Ми смо свједоци чињенице да је српски народ из Хрватске протјеран као фактор који ремети, уз прећутну сагласност, а понекад и отворену неких западних земаља, да је Србији одузето оно што представља њено историјско сједиште, а то је Косово - такође насилним путем и противно нормама међународног јавног права и српско питање је остало отворено - рекао је професор Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Лукић је напоменуо да један елемент његовог дјелимичног рјешавања јесте Република Српска чији је опстанак услов за даље рјешавање српског питања.

- У сваком случају БиХ у другачијој структури, осим садашње, не може да постоји и сваки даљи покушај разводњавања овог рјешења да је то држава два ентитета и три конститутивн народа водиће њеном директом нестанку - упозорио је он.