latinica  ћирилица
20/11/2019 |  10:52 ⇒ 13:36 | Аутор: РТРС

Штићенике у Пазарићу везивали за радијаторе (ВИДЕО)

На данашњој конференцији за новинаре у Представничком дому Парламента ФБиХ посланик Сабина Ћудић представила је шокантне детаље о третману штићеника, а посебно дјеце у Заводу за збрињавање ментално инвалидне дјеце и омладине Пазарић.
Штићенике у Пазарићу везивали за радијаторе - Фото: Screenshot/YouTube
Штићенике у Пазарићу везивали за радијатореФото: Screenshot/YouTube

На фотографијама и видео снимцима које је доставила медијима види се како су дјеца везана за намјештај и радијаторе. Некима су руке везане иза леђа, многа дјеца у таквом положају проводе већи дио дана и читаву ноћ, те су због таквог третмана код њих забиљежене физичке повреде и погоршано психичко стање, преноси телевизија Н1.

- Након што сам Влади и ресорном министарству упутила захтјев за хитном смјеном чланова и чланица УО и НО који су остали из прошлог сазива те након што Одбор за рад и социјалну заштиту Представничког дома Парламента ФБиХ усљед недостатка кворума није могао разматрати поднесене материјале, одлучила сам се да данас Парламент и јавност упознам са доказима о стравичном третману штићеника. Дио доказа јавности је познат и кроз званични записник Пореске управе ФБиХ о злоупотреби средстава намијењених штићеницима, али ове фотографије додатно говоре о обиму трагедије која се дешава овој дјеци - навела је Ћудићева.

Поручила је да је неопходно да се данас Представнички дом хитно изјасни те од надлежног Министарства тражи разрјешење дужности чланова из УО и НО који су из прошлог сазива.

- Тужилаштво мора убрзати истражне радње. Данас ћу у процедуру упутити усвајање сљедећих закључака: Хитно заустављање злостављања дјеце и свих штићеника завода; Израда кодекса поступања са штићеницима; Редовне ненајављене инспекције; Издвајање хитних интервентних средстава за привремено упошљавање његоватеља до израде нових законских рјешења; Да Министарство рада и социјалне политике у сарадњи с Министарством здравства именује љекарски тим који ће извршити ревизију дијагноза и увести редовне докторске прегледе. Тражим да ресорно министарство након 90 дана од усвојених закључака поднесе детаљан извјештај о спроведеним мјерама - рекла је Ћудић.

Извор: Н1

Повезане вијести:

Представнички дом ФБиХ: Провјерити све наводе о стању у Пазарићу