X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
20/11/2019 |  11:04 ⇒ 12:29 | Извор: СРНА

За реконструкцију бањалучке ОШ "Свети Сава" 120.000 КМ

Влада Јапана донирала је данас за обнову Основне школе "Свети Сава" у Бањалуци бесповратна средства од око 120.000 КМ која ће бити искориштена за замјену дотрајалих прозора и врата.

Уговор о додјели бесповратних средстава за пројекат обнове ове школе потписали су данас у Министарству просвјете и културе Републике Српске амбасадор Јапана у БиХ Хидејуки Сакамото и директор школе Мирослав Попржен.

Попржен је истакао значај ове инвестиције која ће знатно побољшати услове рада у школи коју похађа више од 1.200 ученика.

- Средства ће бити утрошена за замјену дотрајале столарије, те ће зграда бити енергетски ефикаснија, а просторије топлије, уз много мањи утрошак енергената - рекао је Попржен новинарима након потписивања уговора.

Он је изразио наду да ће бити успостављена сарадња између ученика и наставника из Републике Српске и Јапана, те да ће бити настављена и након завршетка овог пројекта.

Сакамото је изразио задовољство што је био у прилици да подржи уложени труд наставника и особља ове школе да пронађу начин да побољшају школско окружење за ученике.

- Вјерујем да ће се пројектом правилно управљати и да ће бити завршен без одгађања у складу са процедурама. Надам се да ће пројекат допринијети побољшању амбијента образовања у Републици Српској - рекао је Сакамото.

Он је навео да Влада Јапана придаје велики значај унапређењу образовања у БиХ, те је од 1996. године за побољшање квалитета образовног сектора одобрено око 55 милиона КМ, док је у Републици Српској Влада Јапана обезбиједила донације за 45 школа и институција.

Ресорни министар Наталија Тривић рекла је да је ова донација само наставак подршке коју Влада Јапана улаже у инвестирање у области које су најзначајније.

- Једна од тих области је и образовање, односно стварање адекватних услова за одвијање наставе и боравак ученика у школи - навела је Тривићева.

Она је напоменула да је данашња донација резултат доброг рада менаџмента ОШ "Свети Сава" и Градске развојне агенције Бањалука, те прави начин како да се иде ка рјешавању одређених проблема.