latinica  ћирилица
20/11/2019 |  11:29 ⇒ 12:48 | Аутор: РТРС

Припадници ПУ Фоча придружили се акцији добровољног давања крви

У сусрет крсној слави Министарства унутрашњих послова Републике Српске – Аранђеловдана, акцији добровољног давања крви придружили су се и припадници Полицијске управе Фоча.

Четрдесетосмогодишњи Раденко Васиљевић први пут крв је даровао са непуних осамнаест година када је био на одслужењу војног рока у ЈНА. Од тада у племенитим акцијама учествује два пута годишње.

- Безбједност без тог дијела, здравствена заштита без хуманости, не може бити комплетна. Ово је дио наше обавезе и професионалне и моралне - истакао је Васиљевић.

Светлана Говедарица, инспекторка Полицијске управе Фоча каже да се у овом мјесецу 27 припадника ПУ Фоча пријавило да добровољно дарује крв, истичући на тај начин хумани аспект полицијске професије и на тај начин дарују крв онима којима је то најпотребније.

У Регионалном центру Фоча, Завода за транфузијску медицину Републике Српске, истичу значај полицијских акција добровољног давања крви.

- Свака донирана доза много нам значи. Полиција редовно дарује крв два пута годишње. У просјеку њиховог два пута годишње давања крви, направимо резерве од око 100 јединица крви, што нама за установу и пацијенте много значи - рекла је Сенка Милић, начелница Завода за трансфузијску медицину Републике Српске, РЦ Фоча.

Осим новембарске акције у сусрет Аранђеловдану, Министарство унутрашњих послова Републике Српске, организује и акције даривања крви поводом Дана полиције и почетком љета.