latinica  ћирилица
20/11/2019 |  11:45 ⇒ 12:48 | Аутор: РТРС

Сребреница: Отворена прва планинарска стаза у склопу НП "Дрина"

Отворена је прва планинарска стаза у склопу Националног парка "Дрина" Сребреница. Двадесетак планинара из Србије и Републике Српске имало је прилику да први пут пређe планинарску стазу дугу дванаест километара.

Стаза је била подијељена у пет етапа, учесници су је прешли за око пет часова, а на крају - нико није крио одушевљење.

- Ово је изузетна част да на отварању прве стазе и ми учествујемо. Планинари из Власенице су раније били на овим теренима, али прву уређену стазу и један од најљепших дијелова Српске и БиХ и ове љепоте треба промовисати - каже Драган Илић, Планинарско-еколошко друштво "Ацер" Власеница.

Славица Милошевић, Планинарски клуб "Торничка Бобија" из Љубовије истакла је да је стаза феноменална, наводећи дијелове са успонима које су са лакоћом савладали и изразила радовање за сљедећи долазак.

Организатори најављују уређење још неколико планинарских стаза у оквиру Националног парка, те изградњу смјештајних капацитета, да би већ од прољећа Национални парк "Дрина" био уписан у туристичке мапе Републике Српске.

- Ова стаза на неки начин спаја језеро Перућац и Бијеле Воде и Клотјевац, гдје имамо одређене туристичке понуде у нашим објектима које градимо и Бијеле Воде као познато ловиште на простору бивше државе. Надам се да је ова стаза атрактивна за љубитеље пјешачења и да ћемо у наредном периоду урадити и наставак исте - рекао је Радомир Павловић, директор Националног парка "Дрина".

Планинарски савез Републике Српске учествовао је у обиљежавању и уређењу ове стазе.

- Ми имамо 60 планинарских друштава у Српској са 3.500 чланова. Надам се да ће доћи, посјетити ову стазу, и да ће овај Национални парк тек почети да живи - истакао је Љубиша Араманда, предсједник Планинарског савеза Српске.

Приликом обиласка новоотворене планинарске стазе, најављено је да би ускоро требало да буде основано и планинарско друштво у Сребреници.