latinica  ћирилица
20/11/2019 |  12:08 ⇒ 12:33 | Аутор: Агенције

Школе у Хрватској празне, наставници у генералном штрајку

У Хрватској од јуче нема наставе у школама због штрајка просвјетних радника.
Штрајк просветара у Хрватској (Фото:.jutarnji.hr) -
Штрајк просветара у Хрватској (Фото:.jutarnji.hr)

Синдикати су најавили да прекидају циркуларни штрајк и да ће све школе у земљи штрајковати до испуњења захтјева. Они не одустају од захтјева за повећањем коефицијента за 6,11 одсто.

Представници синдиката састали су се данас са ресорном министарком Блаженком Дивјак како би била договорена надокнада наставе и наставак школске године, али ништа није ријешено, наводе медији.

Истовремено, синдикати су организовали више акција у Загребу гдје активисти на улицама стоје са транспарентима и позивају грађане и учеснике у саобраћају да их подрже. Сличне активности одвијају се и у другим дијеловима Хрватске.

Представници синдиката су саопштили да се штрајк одвија у свим школама, те да их подржава 90 одсто запослених. Како су истакли, штрајк ће трајати до испуњења захтјева.

Они су за сутра пријеподне најавили и велики протест на Тргу светог Марка, испред Владе Хрватске, а 25. новембра ће се окупити и на централном загребачком тргу бана Јелачића.

Протеклих седмица у јавности је честа тема била висина просјечне плате у просвјети, а истицане су и различите бројке. Влада и премијер Андреј Пленковић су износили у јавности информације о висини плате, али с тим бројкама нису били сагласни синдикати и наставници. Министарство науке и образовања навело је да је просјечна нето плата учитеља и наставника основних и средњих школа у мају ове године износила 7.135 куна нето.

Међутим, према истраживањима портала Индекс и на основу бројних писама наставника, већина је примала много нижу плату од просјечне.

Тако су највеће плате у овој дјелатности примали наставници-савјетници, око 11 хиљада куна, а најмању учитељ 5.251 куну.