latinica  ћирилица
20/11/2019 |  13:56 | Аутор: СРНА

Мишић-Шкребић: Неопходно усвојити квалитетан закон о инспекцијама

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић изјавила је данас у Бањалуци да је у Српској неопходно усвојити квалитетан закон о инспекцијама, с циљем јачања борбе против сиве економије.
Ранка Мишић и Драгутин Шкребић - Фото: РТРС
Ранка Мишић и Драгутин ШкребићФото: РТРС

- Радници у Републици Српској, чини ми се и премијер Српске Радован Вишковић, очекују много од новог закона о инспекцијама, а циљ свих нас мора бити јачање борбе против сиве економије - рекла је Мишићева, након састанка са вршиоцем дужности директора Инспектората Републике Српске Драгутином Шкребићем.

Она је истакла да је у Српској потребно уредити и систем плата и измијенити постојећи Закон о раду, те да је улога Инспектората да контролише примјену закона.

- Највећи проблем у Републици Српској јесте непримјењивање закона и несанкционисање оних који их крше. Нажалост, Нацрт закона о инспекцијама није рјешење са којим Синдикат може бити сагласан, јер се своди на контролу жена које имају кућну радиност, а поред нас ће пролазити они који годинама не уплаћују порезе и доприносе, не исплаћују плате или исплаћују најниже плате - додала је Мишићева.

Шкребић је нагласио да је у Народној скупштини Републике Српске усвојен Нацрт закона о инспекцијама, те да је о овом закону завршена и јавна расправа.

- Инспекторат је затражио записник са јавних расправа и формирао комисију која ће све анализирати. Разговарамо са Савезом синдиката, а имаћемо састанак и са представницима Уније удружења послодаваца, након чега ћемо њихове сугестије покушати уградити у приједлог наведеног законског рјешења како би био што квалитетнији - рекао је Шкребић.

Он је напоменуо да ће Инспекторат у наредном периоду имати појачане акције сузбијања рада на црно.