latinica  ћирилица
20/11/2019 |  14:01 | Аутор: СРНА

Кецмановић: Прави тренутак да се отвори питање отетих надлежности

Професор Ненад Кецмановић изјавио је Срни поводом 24 године од парафирања Дејтонског мировног споразума да је сада прави тренутак да цијела прича буде отворена на нови начин и да вјерује да ће добре резултате дати иницијатива Народне скупштине Републике Српске да отете надлежности буду враћене, те преиспитани услови, околности и посљедице које је то произвело.
Ненад Кецмановић - Фото: СРНА
Ненад КецмановићФото: СРНА

Кецмановић је навео да му се чини да је међународна ситуација тренутно таква да, као никада до сада, омогућава Републици Српској да у енергичнијем, темељитијем и ширем смислу отвори ово питање, које подразумјева и позицију високог представника, као и судија у Уставном суду БиХ који странци држе као контролни пакет за све одлуке.

- Ово је прави тренутак да читава прича буде отворена на нов начин. Мислим да ће то дати добре резултате - рекао је Кецмановић.

Он је навео да је ријеч о свеобухватном захвату који ће све ово довољно прецизно и темељно анализирати и презентовати међународној јавности.

- Зато ми се чини да међународна консталација нама иде на руку, јер у тим стварима, као у политици уопште морате да водите рачуна да не преураните, а да и не закасните по оној Лењиновој "ни јуче ни сутра него данас" - рекао је Кецмановић.

Кецмановић је изјавио да је Република Српска била Дејтонско рјешење за БиХ, али да се од рјешења за неке претворила у проблем.

- То је почело готово сутрадан пошто је то потписано - почеле су промјене. Нигдје у свијету се тако не ради. Овдје је рађено све супротно и доведено је у једну трагикомичну ситуацију да више нико и не зна шта важи, а шта не важи од оног изворног документа - рекао је Кецмановић.

Он је указао да је актуелно руководство Српске, које иза себе има већ неколико мандата, стално иницирало да се те надлежности врате.

- Стално је то било на тапету и стално је одбијано како од бошњачке стране тако и од њихових спољних ментора. Дакле, испада да је овај документ малтене и направљен да би се мијењао и има неких података који показују да је /Алија/ Изетбеговић и придобијен да потпише Дејтонски споразум тако што му је обећано да је привремено, да ће се мијењати, да ће Српске нестати и тако даље - рекао је Кецамановић.

Према његовим ријечима, иницијатива Народне скупштине Српске је до сада најозбиљнија.

- Имамо једну од најозбиљнијих ситуација до сада. Сада су сва министарства добила задатак да све поједине надлежности које су отете, све наметнуте законе и све смјене изабраних функционера обраде тематски да би се указало какве су посљедице од промјена Дејтонског споразума - указао је Кецмановић.

Он је подсјетио да су раније реакције међународне заједнице, када је покретано питање враћења надлежности биле: "Шта ће се десити? Шта ће бити? Биће поништени сви резултати који су до сада постигнути!", али да је његово здраворазумско питање - шта је то постигнуто да би враћањем на изворни Дејтон било поништено?

- Да ли су и како те отете надлежности нешто поправиле у БиХ? Да ли су поправиле међунационалне односе? Да ли је то била нека реформа која би дала неки резултат? - рекао је Кецмановић.

Сутра се навршавају се 24 године од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Дејтонски мировни споразум, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Дејтонским споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ.