latinica  ћирилица
20/11/2019 |  15:21 | Аутор: РТРС

Правилником дефинисана права на подстицаје за откуп јунади

У Службеном гласнику Републике Српске данас су објављене измјене и допуне Правилника о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села, којима се дефинишу права на подстицајна средства за интервентни откуп утовљене јунади, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде - Фото: РТРС
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривредеФото: РТРС

Из Министарства појашњавају да право на подстицаје имају откупљивачи јунади са сједиштем у Републици Српској који су се пријавили на позив за интервентни откуп тржишних вишкова и који су извршили интервентни откуп јунади минималне масе 550 килограма од домаћих узгајивача по минималној цијени од 3,90 КМ по килограму живе мјере, у периоду од 20. октобра ове до 31. јануара 2020. године.

- Подстицајна средства се утврђују након обраде свих приспјелих захтјева, у складу са износом који је утврђен планом коришћења средстава за 2020. годину, на основу одобрених јединица мјере /килограма/ у износу од 0,30 КМ по килограму живе мјере за извезена жива грла и 0,70 КМ по килограму живе мјере за грла откупљена за клање или прераду и додатних 0,10 КМ по килограму меса задње четвртине трупа који се замрзава - наводе из Министарства.

Количине откупљене јунади за које откупљивачи могу остварити право на подстицаје не могу бити веће од откупних квота утврђених на основу пријаве на позив за изражавање интереса за интервентни откуп.

На интернет страници Министарства објављене су и измјене и допуне Правилника као и списак откупљивача са одређеним откупним квотама.