latinica  ћирилица
20/11/2019 |  16:25 ⇒ 16:38 | Аутор: СРНА

Програм реформи на БиХ линији Закључака Парламента Српске

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић нагласио је да Програм реформи БиХ предвиђа све оно што је Народна скупштина Републике Српске усвојила у погледу чланства у НАТО-у, а то је једнако ставовима које има Србија.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Којић је истакао да први пут у једном документу постоји такав став који не подразумијева чланство у НАТО-у, већ да ће касније надлежни органи уз пуно учешће српских представника моћи евентуално да одлучују о путу у НАТО, који тренутно за Републику Српску није прихватљив.

- Важно је да пратимо пут Србије и оно што је Народна скупштина Републике Српске већ усвојила - истакао је Којић.

Он је нагласио да је важно да Република Српска свој политички став који је договорен у Народној скупштини Републике Српске, а који је усаглашен са Србијом, заступа у заједничким институцијама БиХ.

- Тај став се имплементира кроз доношење Програма реформи БиХ и нема потребе за било каквим хистеричним реакцијама опозиције, који најбоље даје легитимитет ставовима Републике Српске и показује да Република Српска води паметну и мудру политику којом жели да оствари оно што је интерес Републике Српске и таква политика је јуче побиједила. То је политика која је у интересу Српске и њених грађана - појаснио је Којић.

Коментаришући оштру реакцију опозиције у Републици Српској на постигнути договор у Предсједништву БиХ о формирању власти на нивоу БиХ и документу Програм реформи БиХ, Којић каже да опозиција покушава на овај начин да прибави јефтине политичке поене који су кратког даха.

Којић је рекао да су политички поени опозиције кратког даха зато што јавност може да види да усвајање овог документа не значи активирање МАП-а нити слање Годишњег националног плана.

- Показаће се да је Програм реформи БиХ најбоље рјешење за Републику Српску. Опозиција кратко гледа и жели да некако добије политичке поене, али то грађани препознају, а препознали су и раније што се најбоље показало кроз изборни резултат на прошлим изборима 2018. године - закључио је Којић.

Предсједништво БиХ је на јучерашњој ванредној сједници донијело одлуку о именовању Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара и усвојило Програм реформи БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик нагласио је јуче да документ Програм реФорми БиХ не прејудицира чланство БиХ у НАТО, нити нарушава војну неутралност.

У овом документу, између осталог, јасно је наведено да се "Програм реформи БиХ подноси без прејудицирања коначне одлуке о чланству, а за чије усвајање ће бити потребна додатна одлука Предсједништва и Парламентарне скупштине БиХ.