latinica  ћирилица
20/11/2019 |  17:02 ⇒ 21/11/2019 | 08:06 | Аутор: РТРС

Иванцов за РТРС: Усвојени документ није АНП

Документ који је јуче усвојен у Предсједништву БиХ није АНП, изјавио је за РТРС руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов.

Иванцов је истакао да то није Годишњи национални програм, те да тај документ није повезан са Акционим планом за чланство у НАТО.

- Предсједништво је донијело важну одлуку. Овај документ одражава чињеницу да нема унутрашњег јединства у БиХ у вези са чланством у НАТО. Добро је да ће даљи кораци у вези са сарадњом са НАТО-ом бити под контролом Парламентарне скупштине и Предсједништва БиХ. Земље Квинте које су помагале постизање тог споразума, такође, дијеле овај став о том документу - рекао је Иванцов за РТРС.

Он је подржао одлуку Предсједништва БиХ о именовању Зорана Тегелтија за предједавајућег Савјета министара, наводећи да је добро да је то техничко питање ријешено.

- Нажалост, прошло је више од годину дана до те одлуке због тога што су у тај процес била унесена нека питања која нису са тим у вези - каже Иванцов.

Иванцов је изразио наду да ће формирање Савјета министара бити завршено на вријеме.

- Имамо низ питања која требамо рјешавати са новим сазивом Савјета министара. На тај начин ће бити деблокиран и рад Парламентарне скупштине, гдје, такође, имамо низ иницијатива о којима требамо расправљати - нагласио је Иванцов.

Говорећи о 24 године од потписивања Дејтонског мировног споразума чији је гарант и Русија, Иванцов је истакао да руска страна у потпуности подржава тај споразум.

- Његови темељи су равноправност, дијалог и постизање компромиса о свим питањима и то је једини основ за БиХ и њено постојање. Дејтонски мировни споразум треба да се примјењује онакав какав јесте. Приче о могућем његовом преиспитивању и трансформацији у правцу централизације БиХ су неодговорне и чак могу да буду опасне. Принципи равноправности три конститутивна народа и широких уставних овлаштења два ентитета су темељ за БиХ - оцијенио је Иванцов.

Руски амбасадор је поновио да високи представник међународне заједнице у БиХ нема никакву корисну улогу у БиХ.

- Високи представник није синоним за бонска овлаштења, већ он треба да промовише и подстиче процесе стабилизације, компромис, међуетнички дијалог, равноправан развој свих дијелова БиХ и рјешавање спорних питања. Да ли је он имао корисну улогу у томе? Није - истакао је Иванцов.

Високи представник, додао је он, није у потпуности представник цијеле међународне заједнице.

- Он по свом избору стане на ову или ону страну. То није коректно и то има негативну улогу. Због тога сматрамо да је дошло вријеме да ОХР буде затворен - нагласио је Иванцов за РТРС.

Повезане вијести:

НАТО ће прихватити Програм реформи који не активира ништа и не мијења статус МАП-а