latinica  ћирилица
20/11/2019 |  17:42 ⇒ 19:59 | Аутор: РТРС

Јапан донирао три специјализована патролна возила Аутопутевима Српске

Јапанска агенција за међународну сарадњу и развој донирала је три специјализована патролна возила Аутопутевима Републике Српске. Донација је вриједна више од 600.000 марака. Јапански амбасадор данас је потписао уговоре о донацији и са бањалучком Основном школом "Свети Сава", Домом здравља Бањалука и Поштама Српске.

Специјализована патролна возила вриједна су 600.000 марака и биће намијењена надзору и одржавању ауто-путева Српске.

- Возила ће патролирати путевима. Преко монитора ће обавјештавати о стању на путевима, метеоролошким условима, евентуалним саобраћајним незгодама, клизиштима, а имају и опрему за обезбјеђење мјеста која су опасна, као и за помоћ страдалима у саобраћају - изјавио је министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић.

- Коришћењем ових патролних возила биће спашени животи грађана, возача у Републици Српској и представља нам велико задовољство да смо у могућности извршити ову донацију - изјавио је амбасадор Јапана у БиХ Хидејуки Сакамото.

За два санитетска возила вриједна 153.000 марака богатији је и бањалучки Дом здравља. Ријеч је о највећем дому здравља у Српској, који годишње пружи четири и по милиона услуга у 35 објеката на подручју града, а већини постојећих возила прошао је вијек употребе.

- Ова донација је значајна за Бањалучане, али и остале становнике Српске чије стање захтијева безбједан и хитан санитетски превоз у здравствене установе изван Републике. Ми просјечно годишње обавимо око 500 таквих санитетских превоза - изјавила је директорка Дома здравља Бања Лука Невена Тодоровић.

- Влада Јапана континуирано помаже Српској својим донацијама и у области здравства. Циљ је да хитну медицинску помоћ, у сарадњи са осталим партнерима, осавременимо и пружимо пацијентима што квалитетнију здравствену заштиту - изјавио је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Захваљујући донацији Владе Јапана бањалучка Основна школа "Свети Сава" обновиће столарију стару 50 година. Данас је потписан уговор о донацији вриједан 120.000 марака.

Ова инвестиција је од великог значаја зато што ће побољшати услове рада у школи са више од 1.200 ученика и професора. Просторије школе ће бити топлије, а зграда еколошки ефикаснија - изјавио је директор Основне школе "Свети Сава", Бања Лука Мирослав Попржен.

- Желим да овим путем изразим своје задовољство и првенствено захвалност амбасадору Јапана и Влади Јапана што је препознала значај инвестирања у реконструкцију школских објеката у Републици Српској - изјавила је министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.

Као земља која се често сусреће са природним катастрофама, Јапан је, у сарадњи са Свјетским поштанским савезом, обезбиједио око 90.000 марака за "Поште Српске". Новац ће бити искоришћен за куповину агрегата и пумпи, у случају природних непогода. Јапански амбасадор данас је разговарао и са предсједницом Републике Српске Жељком Цвијановић. Истакнута је добра сарадња Српске и Јапана, те очекивање да ће она бити унапријеђена реализацијом пројеката од обостраног интереса.