latinica  ћирилица
20/11/2019 |  19:49 ⇒ 22:44 | Аутор: РТРС

Представнички дом ПС БиХ усвојио измјене Пословника

Након именовања Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара, данас је радно било у бх. парламенту. Окончано је формирање Комисије за избор Савјета министара, која би, на сједници у уторак, требало да формално потврди именовање Тегелтије.

Колегијум Представничког дома, за прву седмицу децембра, планира редовну сједницу, на којој би требало да буду формиране парламентарне комисије. Одржана је и хитна сједница Представничког дома, на којој су изгласали спорне измјене и допуне Пословника о раду Дома. Њих је, упркос супротним закључцима Народне скупштине Српске, у парламентарну процедуру упутио Клуб посланика СДС-ПДП.

Спорне измјене Пословника о раду, којима се према ставовима републичке власти и закључцима Народне скупштине дерогирају заштитни механизми Српске у институцијама БиХ, објеручке су прихваћене у Сарајеву. Без иједног гласа против бошњачких и тзв. грађанских партија. И готово без расправе. Иницијатор задовољан. Закаснили јесу за овај мандат, али ће у свим будућим, тврде бх. Парламент моћи несметано да ради.

- То је наше право и дужност, на крају крајева за то смо плаћени. И нико од њих да се постиди што је 11 мјесеци редовно примао плату и све привилегије које су огромне - рекао је посланик ПДП-а Бранислав Бореновић.

Моралишући за сарајевском говорницом о огромним привилегијама за нерад, Бореновић је, ваљда случајно заборавио, да каже како је ипак заузео водећу позицију на листи од 12 посланика и делегата који су "остварили право" и то по основу употребе властитог возила. Готово 2.000 марака за 11 мјесеци нерада. Уз наравно, редовну плату, паушал, чак и топли оброк. Но зато је горљиво понављао већ изречену одбрану спорних измјена Пословника, како оне не иду на штету Српске. Политички опоненти из Српске тврде другачије. Но прије свега требао је кажу, предлагач измијена да промијени Пословник о раду Предсједништва јер је тамо "становао" узрок блокаде рада Парламента, што је јуче и данас и практично потврђено.

- Тако да је сједница послужила само да се смањи тај капацитет Републике Српске која ће сада моћи да се представља са мање од једне трећине чланова комисије и то на привременој основи, што је заиста велика грешка колега - истакао је предсједавајући Српског клуба посланика у Представничком дому БиХ Ненад Стевандић.

Да је била истинска жеља иницијатора да спријечи све будуће евентуалне блокаде Парламента, умјесто хитне изабрали би редовну процедуру уз могућност амандманског дјеловања и комисијског поправљања приједлога. И не би чекали 11 мјесеци. Нити би иницијативу о наводној "деблокади" већ деблокираног Парламента у процедуру упућивали три дана након што су сви посланички Клубови доставили своје приједлоге за Комисије. У ХДЗ-у су упозоравали и како је Пословник веома битан акт да би се мијењао по хитној процедури. Никола Ловриновић подсјећа и на мукотрпан и дуготрајан посао посљедњег неуспјелог покушаја измјена пословника. Био је тада члан посебне Комисије.

- Дакле то је исувише озбиљна тема, која регулише наше унутрашње принципе и начин рада Представничког дома који доноси итекако важне одлуке - истакао је предсједавајући Клуба посланика ХДЗ-а БиХ у Представничком дому БиХ

Но важније од важних измијена Пословника, ако је судити по расправама, био је јуче усаглашени документ у Предсједништву. Утркивала се опозиција у оба ентитета ко ће гласније, да оптужи своје националне представнике у Предсједништву за наводну "капитулацију", националну издају и ко зна шта све не. Најгласнији Драган Мектић. Једнако гласно, како је годинама тврдио да је БиХ спремна за прихват миграната, или да нема проблем са вехабијама.

-  Дакле БиХ је у НАТО-у. Више ништа не зависи од БиХ - сматра посланик СДС-а Драган Мектић.

Мектићеви истомишљеници “повјерљиво су знали” шта све документ садржи или не садржи и да се скрива у трезору Предсједништва. Но на крају су ипак безуспјешно инсистирали да се уврсти посебна тачка дневног реда у оквиру које би им документ био достављен како би се са његовим садржајем упознали. Сташа Кошарац наглашава како Резолуција о војној неутралности остаје идеја водиља свих СНСД-ових и коалиционих званичника из Српске.

- Подржавамо да документ дође у ПС БиХ. То подржава и српски члан Предсједништва БиХ, ми апсолутно немамо проблем с тим. Оно што јесте веома важно да документ не прејудицира чланство за разлику од АНП који је то значио - нагласио је предсједавајући Клуба посланика СНСД-а  у Представничком дому БиХ

Умјесто конструктивне и на аргументима засноване расправе, дуго очекивано окупљање посланика на Маријин двору протекло је у међусобним оптужбама, политичким говоранцијама за јавност, небројеним репликама и кривим наводима за које поједини говорници нису знали ни коме реплицирају нити чији навод исправљају.