X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
20/11/2019 |  20:24 ⇒ 22:22 | Извор: sputniknews.com

Путин предвиђа: И земље источне Европе могу напустити ЕУ

Предсједник Русије Владимир Путин није искључио могућност да кроз неколико година и земље источне Европе почну да размишљају о изласку из Европске уније.
Владимир Путин  (Foto:Sputnik/ Alexey Druzhinin) -
Владимир Путин (Foto:Sputnik/ Alexey Druzhinin)

На пленарном заседању инвестиционог форума "Русија зове!", руски лидер је истакао да су несугласице унутар ЕУ настале због начина расподјеле пореза, тако да значајан дио пореских средстава напредних европских земаља одлази на "пружање подршке онима који још нису достигли одређени ниво економског развоја, а то се броји десетинама милијарди евра".

- Негдје крајем 2028. године неке земље источне Европе достићи ће такав ниво економског развоја, када више неће добијати грантове и разне врсте подршке из европског буџета, а мораће да плате исто као Велика Британија. Нисам сигуран да и њима неће пасти на ум исто што и Великој Британији данас - истакао је Путин.

Према његовим ријечима, Русија је заинтересована за очување Европске уније, јер жели да има посла са партнерима које познаје.

- Са забринутошћу пратимо оно што се тамо дешава, јер је значајан дио наших девизних резерви у еврима. Упркос паду трговинског промета након различитих одлука о санкцијама, Европска унија остаје за нас највећи трговински и економски партнер. Стога смо заинтересовани за то да се све одржи и ефикасно функционише - нагласио је руски лидер.

Путин је додао да у Русији анализирају све шта се дешава са ЕУ.

- Не знам да ли ће бити могуће сачувати ЕУ у њеном садашњем облику, али ја знам да су европски лидери такође свјесни тога, да размишљају о томе и да имају разне сценарије како да консолидују чланице ЕУ и постигну више одрживе форме интеграције. Да ли ће успјети у тој намјери или не - ја не знам, али у сваком случају им желим успјех - закључио је Путин.