latinica  ћирилица
20/11/2019 |  22:49 ⇒ 22:52 | Аутор: СРНА

Путин честитао јубилеј патријарху Кирилу

Предсједник Русије Владимир Путин састао се данас у Кремљу са патријархом московским и цијеле Русије Кирилом, којем је честитао 50 година монашког пострига и рукоположење у свештени чин, као и рођендан.

Путин је захвалио руском патријарху Кирилу на његовој служби у интересу свих православних вјерника, као и за помоћ држави у одржању добрих односа међу различитим конфесијама, саопштено је на интернет страници Руске православне цркве.

- То, наравно, излази из оквира непосредне пастирске службе, то је већ државна мисија - рекао је Путин и пожелио патријарху Кирилу добро здравље и успјех.

Патријарх Кирил је рекао да је за 50 година службе имао разна искуства у односима са државним структурама, наглашавајући да искуства чине човјека мудријим.

Руски патријарх је захвалио Путину за то што је у савременој Русији омогућен дијалог о бројним питањима, реална сарадња на разним нивоима, а све с циљем добробити руског народа.

Патријарх Кирил /на крштењу Владимир Михаилович Гундјајев/ рођен је 20. новембра 1946. године у Лењинграду, данашњем Санкт Петербургу.

У чин јерођакона рукоположен је 7. априла 1969. године, а у чин јеромонаха 1. јуна исте године.

Сабор Руске православне цркве изабрао га је 27. јануара 2009. године за патријарха московског и цијеле Русије. Устоличен је 1. фебруара 2009. године у Саборном храму Христа Спаситеља у Москви, у присуству поглавара и представника свих помјесних православних цркава.