latinica  ћирилица
21/11/2019 |  07:50 ⇒ 07:50 | Аутор: РТРС

Почиње "Дукафест"

Међународни фестивал студентског филма "ДукаФест", на којем се у такмичарском програму очекују пројекције 20 играних и 27 документарних студентских филмова из цијелог свијета, почиње данас у Бањалуци.
Дука фест - Фото: илустрација
Дука фестФото: илустрација

Ријеч је о селекцији 1.561 филма из 91 земље, колико их је пристигло на конкурс "ДукаФеста", који ће, након петогодишње паузе, бити одржан седми пут.

Ревијални филмски програм чини селекција анимираних и филмова студената Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, који ће бити подијељен у два блока по 90 минута.

Други дио ревијалног програма чиниће промоција диптиха књига "Критички водич кроз српски филм, 2000-2017" и "Најбољи српски филмови у 21. вијеку", у издању Филмског центра Србије, које потписују Ђорђе Бајић, Зоран Јанковић и Иван Велисављевић, те презентација драмског одсјека Академије средњошколцима.

Жири овогодишњег "ДукаФеста" чине режисер и професор режије на Академији Саша Хајдуковић и бивши учесници "ДукаФеста" Немања Ћеранић и Владимир Тагић.

Фестивал је настао као помен Душку Дукићу - Дуки, трагично настрадалом студенту филмске и телевизијске режије на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци.

"ДукаФест" организују Академија умјетности Универзитета у Бањалуци и Удружење за подстицај и развој културе и умјетности КРОВ, уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске и града Бањалука, док је главни спонзор М:тел.

Улаз на све програмске садржаје "ДукаФеста" биће бесплатан.