latinica  ћирилица
21/11/2019 |  08:42 | Аутор: СРНА

Демократе сложне о смјени Трампа

Пета дебата потенцијалних кандидата Демократске странке на изборима за предсједника САД одржана је у Атланти, а учесници су, између осталог, дискутовали о здравственој заштити, климатским промјенама, порезима и расним питањима.
Бијела Кућа                    (Фото:gloria.hr) -
Бијела Кућа (Фото:gloria.hr)

Актуелни процес импичмента предсједника САД Доналда Трампа често је избијао у први план, а сви учесници су се сложили да он треба да буде смијењен.

Прво питање односило се на украјински скландал и његове посљедице.

- Предсједник крши закон изнова и изнова - рекла је сенатор из Масачусетса Елизабет Ворен, пренио је АФП.

Сенатор из Вермонта Берни Сандерс рекао је да је Трамп "најкорумпиранији предсједник у савременој историји" и додао да се не може дозволити да Трамп све купи јер ће Демократста странка тиме изгубити изборе.

Бивши потпредсједник САД Џозеф Бајден, који је у центру украјинског скандала, додао је да Трамп не жели да он буде кандидат демократа, а да руски лидер Владимир Путин не жели да он постане предсједник САД.

Воренова је описала план о уједињењу подијељене нације увођењем пореза од два одсто на богатство веће од 50 милиона долара, уз додатних четири одсто на богатсво веће од милијарду долара.

Здравствена заштита је била једна од главних тема ове и претходних дебата. Бајден је наставио да се залаже за измјене реформи које је у овој области увео претходни предсједник Барак Обама.

Бизнисмен Том Стејер, за кога су климатске промјене централна тема кампање, рекао је да ни Бајден нити Воренова нису спремни да поставе ову тему у центар пажње, као кључну.