latinica  ћирилица
21/11/2019 |  08:55 | Аутор: СРНА

Дрецун: Против Србије се води низ хибридних операција

Предсједник Одбора Народне скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун оцијенио је да случај објављивања снимка на којем руски обавјештајац наводно даје новац српском агенту показује да се против Србије већ дуго води низ хибридних операција, чији је циљ да се утиче на спољну и на унутрашњу политику земље.
Милован Дрецун - Фото: Novosti.rs
Милован ДрецунФото: Novosti.rs

- Неопходно је да Србија догради свој механизам за одбрану од тога - рекао је Дрецун за РТС.

Он је указао да се мало зна и да је много непровјерених ствари у овом случају, као и да се поставља питање ко је аутор снимка, која је служба, а да није српска, спремна да изведе такву операцију, да прати људе, сними аутомобил, размјену кеса.

Коментаришући медијске наводе да су снимак пустиле САД након 50 покушаја које је осујетила руска служба, Дрецун је навео да се то може нагађати.

Он је, међутим, нагласио да амбијент у којем је снимак објављен указује да бугарски истраживачки новинар изгледа стоји иза тог објављивања.

Дрецун је навео да је реакција Атлантског савјета у Бугарској прошла прилично незапажено и додао да сматра "да није неповезана макар посредно са овом темом".

- Они су упозорили бугарске званичнике да се на територији те земље води права хибридна операција Русије и да јој је циљ припрема терористичких напада - навео је Дрецун.

Он је подсјетио да је раније изнио податак да је у Скопљу формиран маскирани обавјештајни центар, гдје се налазе и припадници служби сусједних земаља - као што су Сјеверна Македонија, Хрватска, Бугарска.

Безбједносно-информативна агенција потврдила је јуче аутентичност снимка на којем руски држављанин Георгиј Клебан даје новац наводно српском агенту.

Медији су пренијели да ће шпијунска афера бити тема сједнице Савјета за националну безбједност коју је данас за 18.00 часова заказао предсједник Србије Александар Вучић.