latinica  ћирилица
21/11/2019 |  09:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Сирија: "Бијели шљемови" укључени у трговину органима

Директор Руске фондације за студије демократије Максим Григоријев тврди да је невладина организација "Бијели шљемови" умијешана у трговину органима Сиријаца.

Григоријев је појсанио да је ријеч о Сиријцима који живе у зонама које контролишу екстремисти, приликом представљања истраживања "Бијеле кациге: терористички подстицаји и извори дезинформација" у Министарству спољних послова Русије, за коју је предговор написао руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

- Бијели шљемови су кључни елемент у овој илегалној шеми уклањања органа. О томе смо чули од људи са којима смо разговарали. Ти подаци су били за нас непријатно изненађење - рекао је Григоријев.

Према његовим ријечима истраживачи су добили те информације док су интервјуисали становнике сиријског региона гдје су Бијели шљемови најактивнији. Григоријев и истраживачи су интервјуисли више од 100 становника Алепа, Дамаска, Деир ел Зора и Сакбе, али и 40 чланова Бијелих шљемова и двадесетак чланова наоружаних група. Григоријев је казао да су свједоци навели да су Бијели шљемови умијешани у евакуацију људи којима су обећавали медицинску помоћ, након чега су њихови рођаци примили њихова тијела без неких виталних органа.

Григоријев је додао да је према медијским написима кооснивач Бијелих шљемова Џејмс Ле Мезурије, који је недавно умро под сумњивим околностима, боравио у бившој Југославији крајем 90-их година, када је у пуном јеку било вађење и трговина људским органима на Косову.

- Шема илегалног вађења органа становника Србије извођена је на територији гдје је Мезурије био, а потпуно исти систем је створен у Сирији. То раде Бијели шљемови - рекао је Григоријев.