latinica  ћирилица
21/11/2019 |  10:52 | Аутор: СРНА

Љајић: Београд изгубио 400 милиона евра због приштинских такса

Србија је због приштинских такса изгубила готово 400 милиона евра, док су земље из окружења дуплирале свој извоз на Косово и Метохију, рекао је српски министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.
Расим Љајић - Фото: ТАНЈУГ
Расим ЉајићФото: ТАНЈУГ

Љајић је оцијенио да би сада, и када би такса била укинута, тешко било поново пласирати српску робу на тржиште Косова и Метохије.

Он је истакао да су земље из окружења – Грчка, Мађарска, Бугарска, Словенија и Хрватска дуплирале свој извоз на Косово, док је Македонија повећала извоз за 50 одсто.

- Они су увоз пића компензовали из Аустрије и Македоније, увоз бензина из Македоније, Грчке и Албаније, шећера из Француске и Пољске, али цену плаћају њихови потрошачи јер су те цене веће у односу на српске производе - рекао је Љајић за РТС поводом годину дана од како су приштинске привремене институције увеле таксу од 100 одсто на производе из Србије и БиХ.

Он је подсјетио да је прије увођења приштинских такса, извоз из централне Србије на Косово и Метохију износио на годишњем нивоу 445 милиона евра.

- Економска штета јесте огромна, али дугорочно ефекти ових такси биће велики, јер поред кампање која се води, биће тешко поново пласирати робу на тржиште Косова и Метохије - рекао је Љајић.

Љајић је рекао да је у 50 милиона евра робе која је извезена, укључено 10,5 милиона евра еклектричне енергије, затим 12,5 милиона евра робе која је извезена у децембру прошле године када за међународне брендове није важила такса од 100 одсто.

Према његовим речима, у централну Србију је увезено више са Косова и Метохије, 29 милиона евра робе је купљено, али је то за 910.000 евра мање него у периоду прије увођења такси.

Љајић је рекао да су највеће губитке претрпјели Нафтна индустрија Србије /НИС/, који је имао извоз од 50,9 милиона евра, затим "Железара" из Смедерева, као и компаније из прехрамбене индустрије.

- Немамо више на Космету ни Бамбија, ни Дијаманта, Викторије, Сунока... - навео је Љајић, напомињући да су и косовски произвођачи губитници, јер су пронашли алтернативна тржишта, али са већом цијеном.

Бивши премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај је, уводећи таксе од сто одсто на робу из Србије и БиХ, прије годину дана рекао да су то економске санкције Приштине као одговор на то што Косово није примљено у Интерпол, али и на серију повлачења признања самопроглашене независности.