latinica  ћирилица
21/11/2019 |  12:19 ⇒ 13:50 | Аутор: СРНА

Обиљежавање Аранђеловдана - крсне славе МУП-а Српске (ФОТО)

У комплексу Центра за обуку Министарства унутрашњих послова Републике Српске у Залужанима код Бањалуке данас је, у оквиру обиљежавања Аранђеловдана - крсне славе МУП-а, освештана црква посвећена Светом архангелу Михаилу.

Цркву је освештао Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем уз саслужење свештенства Бањалучке епархије.

Фото: РТРС

У Залужанима је, након освештања цркве у којој су уклесана имена 782 припадника МУП-а погинула у одбрамбено-отаџбинском рату, служена и Света архијерејска литургија и парастос погинулим припадницима МУП-а Српске.

Владика Јефрем је благословио овај храм и предао га на молитвену употребу вјерном народу.

Фото: РТРС

- Ово је јединствен храм јер су у њему, уз иконе, имена припадника МУП-а који су дали животе бранећи Српску, народ и име православно. И тим херојима данас треба захвалити што имамо Републику на коју смо поносни и која је наш дом - рекао је владика Јефрем.

Он је додао да се спомен-црква подиже у славу Божију и помен страдалима.

Фото: СРНА

- Боримо се и чувајмо идеале и вриједности за које су се они борили - поручио је владика Јефрем.

Куму храма Драгану Лукачу уручен је Орден Светог краља Милутина који му је поводом захвалности за подизање цркве додијелио Свети архијерејски синод Српске православне цркве.

Фото: СРНА

Уручена су и признања кумовима темеља и звона храма, а обављен је и чин ломљења славског колача.

Освештању спомен-цркве присуствовали су предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Српске Радован Вишковић, министар унутрашњих послова Драган Лукач и директор Полиције Српске Дарко Ћулум.

Фото: СРНА

Присуствовали су и министри у Влади, посланици Народне скупштине, директор "Електропривреде Српске" Лука Петровић, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и бројни припадници МУП-а Српске, представници полиција Србије, Сјеверне Македоније и Црне Горе, те личности из јавног, политичког и друштвеног живота.

Повезане вијести:

Бањалука: Служен парастос за 252 погинула полицајца