latinica  ћирилица
21/11/2019 |  12:30 | Аутор: СРНА

Чавић: Српска у Дејтону постала једина новина у Европи од завршетка Другог свјетског рата

Предсједник НДП-а Драган Чавић истакао је да је Република Српска као административна, територијална и политичка цјелина једина новина послије Другог свјетског рата на европском континенту и у распаднутој Југославији, што говори колика је тежина Дејтонског мировног споразума за српски народ у БиХ, а посебно за Србе који живе у Српској.
Драган Чавић - Фото: СРНА
Драган ЧавићФото: СРНА

- Људи који су у то вријеме политичким и војним средствима извојевали ово што данас имамо направили су темеље на којима треба треба да се надограђујемо с циљем просперитета, бољег живота за све људе, а прије свега мира са народима са којима смо до прије 24 године били у тешком крвавом конфликту - рекао је Чавић поводом 24 године од парафирања Дејтонског споразума.

Према његовим ријечима, Дејтонски споразум је најуспјешнији мировни споразум у Европи од завршетка Другог свјетског рата.

- Колика је његова тежина могу рећи из угла нас Срба као конститутивног народа и Републике Сроске као саставног дијела БиХ којој је дала међудржавни суверенитет пристанком да постане ентитет у оквиру БиХ. Нас је овдје одржало то мировно рјешење и ми на тој основи треба да градимо будућност нашег народа и Републике Српске - навео је Чавић.

Он је додао да је од потписивања Дејтонског споразума било мање или више међународних притисака и насртаја на атрибуте Републике Српске, али су ипак сачуване њене темељне вриједности.

- Ништа се није промијенило када је ријеч о односу према Републици Српској унутар БиХ. За све Србе, и политичке представнике и народ, Српска је као дејтонска творевина међународно призната у оквиру БиХ. Нажалост, политичи представници Бошњака и Хрвата и добар дио тих народа Републику Српску доживљавају као међународно стечену неправду и стално чине све да јој науде, да је буде што мање, а највише желе да је не буде никако - нагласио је Чавић.

Он је додао да су те политике и настојања ударац у мировна рјешења.

Према његовим ријечима, закључци са посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске на неки начин су подвлачење црте јер се показало да је међународни интервенционизам у БиХ присутан 24 године од успостављања мира, а био је најинтензивнији у првој деценији послије завршетка рата.

- То није престало као притајена политичка жеља, прије свега, бошњачких, али и хрватских политичких представника, да се на тај начин инструментализује међународни фактор у овој земљи. И у перспективи ће у политичким одлукама бити кључан однос према Дејтонском споразуму. Та битка није престала, нити ће престајати - оцијенио је Чавић.

Он је истакао да Срби морају на дејтонским основама градити будућност и одржавати ово што имају, без компромиса са било ким из свијета и било каквим утицајем.

Чавић је рекао и да Република Српска треба истрајавати на томе да, када буде отворено питање потпуног приступања, БиХ уђе у ЕУ са Српском као саставним дијелом и свим њеним припадајућим надлежностима које су типичне за овако децентрализоване земље, а посебно оне које су мировним рјешењем изашле из ратног конфликта.

Данас се навршавају 24 године од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Дејтонски мировни споразум, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Дејтонским споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ.