latinica  ћирилица
21/11/2019 |  13:15 ⇒ 15:48 | Аутор: СРНА

Вишковић: Чланство БиХ у НАТО - не, сарадња - да (ВИДЕО)

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас у Бањалуци да је Програм реформи БиХ, који ће у наредном периоду бити прослијеђен у Брисел, на фону потписаног споразума лидера СНСД-а, СДА, и ХДЗ-а, те да у том документу постоји само досадашња сарадња.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- У том документу нема ни НАТО-а, ни МАП-а, већ постоји само сарадња коју смо и до сада имали. Нажалост, непотребно смо пропустили више од годину дана и сигурно је да сви грађани БиХ осјећају штету због неформирања власти на нивоу БиХ - рекао је Вишковић.

Он је нагласио да Српска не жели чланство БиХ у НАТО, све док такав став има и Србија.

- НАТО је у БиХ и данас присутан, а остаће тако и у наредном периоду. Али, ми желимо само да сарађујемо, уопште не желимо чланство и хоћемо да се понашамо у складу са Резолуцијом Народне скупштине о војној неутралности - рекао је Вишковић.

Он је рекао да су представници СДС-а критиковали документ Програм реформи, а да уопште нису видјели његов садржај.

- Треба нешто прочитати, па о томе нешто рећи - рекао је премијер Српске.

Он је истакао да је Дејтонски споразум изузетно важан за Српску, те да се Република залаже за изворни Дејтон.

- Тим документом обезбијеђен је мир на овим просторима и де факто призната Српска као ентитет у БиХ са свим својим надлежностима. Наша је жеља да тако остане и чинићемо све да задржимо оно што је Дејтоном предвиђено за Републику. Желимо да Српска и њени грађани буду уважавани и да се мишљење Српске поштује. Штитимо што је наше и тако ће остати - рекао је Вишковић.