latinica  ћирилица
21/11/2019 |  14:14 | Аутор: СРНА

Стевандић: Тумачење опозиције - примјер политикантства

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Стевандић изјавио је да начин на који опозиција у Републици Српској тумачи Програм реформи БиХ представља примјер политикантства који се темељи "на једној врсти хистерије због губитка функција на нивоу БиХ".
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Стевандић је рекао Срни да се опозиционе странке више интересују за политичка разрачунавања у Републици Српској, а мање за суштину.

Он је рекао да је до 2017. године Република Српска по законима и свим другим актима била усмјерена ка НАТО-у, док је од 2017. усмјерена ка војној неутралности у складу са документима Народне скупштине Републике Српске. А, БиХ је, додао је он, Законом о одбрани била потпуно усмјерена ка НАТО-у.

Стевандић је навео да је прије неколико дана у документу Предсједништва БиХ написано да се морају доносити нове одлуке.

- Ако се морају доносити нове одлуке, а то је први пут да у БиХ имамо такву поставку, што је велика заслуга и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, то значи да све претходне одлуке нису толико релевантне, колико се на њих позива јавност у Федерацији БиХ /ФБиХ/ - рекао је Стевандић.

Према његовим ријечима, многи у ФБиХ то тумаче као капитулацију бошњачког и хрватског члана Предсједништва Шефика Џаферовића и Жељка Комшића, као што то опозиција у Републици Српској тумачи као капитулацију Додика.

Стевандић је подсјетио да постоји и ентитетско гласање гдје 10 посланика у Парламентарној скупштини такође може да оспори било какву нову одлуку о интеграцијама у НАТО савез.

- Додик је створио маневарски простор који до сада није постојао. Тај маневарски простор се темељи на томе да се морају доносити нове одлуке, а у доношењу нових одлука имамо могућност и ентитетског гласања и вета српског члана Предсједништва, преко виталног националног интереса, односно одлука Народне скупштине Републике Српске - појаснио је Стевандић.

Према његовим ријечима, то Република Српска до сада није имала и права је срамота да људи, ради своје политичке острашћености то не виде, већ покушавају од тога направити нову подјелу и свађе у Републици Српској.

Предсједништво БиХ је у уторак, 19. новембра, на ванредној сједници донијело одлуку о именовању Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара и усвојило Програм реформи БиХ.

У овом документу је наведено да се "Програм реформи БиХ подноси без прејудицирања коначне одлуке о чланству, а за чије усвајање ће бити потребна додатна одлука Предсједништва и Парламентарне скупштине БиХ".