latinica  ћирилица
21/11/2019 |  15:20 ⇒ 16:07 | Аутор: СРНА

Захарова: Снимак - посљедња у низу провокација

Снимак са наводним руским обавјештајцем који даје новац српском официру, само је једна у низу провокација, оцијенила је портпарол руског Министарства иностраних послова Марија Захарова.
Марија Захарова  (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов) -
Марија Захарова (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов)

- Сада предстоји сусрет на врху, а већ смо навикли да се седмицу или неколико дана пред такве сусрете појављују занимљиве приче, некакве сензације. А онда пролази вријеме и све се то дезавуише и испостави да је ријеч о јефтиној провокацији - рекла је Захарова на конференцији за новинаре у Москви.

Она је истакла да се сва питања која изазивају забринутост земље рјешавају одговарајућим каналима, те нагласила да се према овоме треба односити као према провокативној причи.

- Тим видео-снимком треба да се баве вјероватно они којима је то намијењено, а што се тиче широке јавности очигледан је задатак који су поставили аутори тог такозваног филма: то су провокативне акције, покушај да се изазове одговарајуће расположење код људи пред читав низ разговора, сусрета, посјета - навела је она.

Захарова је напоменула да су такве ситуације до сада редовно виђали.

- У посљедњих годину дана могу да наведем десетак сличних примјера када су се или пред посјете, разговоре, самите, или одмах послије одвијале сличне провокативне приче, хибридни гестови, фејкови - навела је Захарова.

Према њеним ријечима, ако постоје нека питања, свака држава има одговарајуће инструменте да их цивилизовано ријеши.

- Ми смо сви одрасли људи и сви то одлично схватамо - каже Захарова.

Аутентичност снимка на којем се види руски обавештајац који даје новац наводно српском агенту јуче је потврдила Безбједносно информативна агенција Србије.

За данас послије подне предсједник Србије Александар Вучић сазвао је тим поводом сједницу Савјета за националну безбједност.