latinica  ћирилица
21/11/2019 |  17:05 ⇒ 18:45 | Аутор: СРНА

Кахру Вејзовићу четири године због мучења Срба у Ступарима

Бивши полицајац Кахро Вејзовић је трећестепеном пресудом Суда БиХ осуђен на четири године затвора због мучења мушкараца српске националности 1992. године у Ступарима, саопштено је из Суда БиХ.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Првостепеном пресудом Суда БиХ од 31. августа прошле године Вејзовић је ослобођен оптужбе да је починио кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва.

Он је првостепено ослобођен кривице по 14 тачака оптужнице, да је од јуна до септембра 1992, као припадник Полицијске станице Ступари, током испитивања на више локација мучио заробљене српске цивиле у Ступарима ударајући их у главу и по гениталијама песницама, чизмама, палицом и кундаком пушке, стављајући им пиштољ и нож под грло, те пријетећи им и присиљавајући их да једу папир.

Пресудом вијећа Апелационог одјељења БиХ од 12. фебруара ове године, одлучујући о жалби Тужилаштва БиХ потврђен је дио ослобађајуће првостепене пресуде и одређено одржавање претреса пред вијећем Апелационог одјељења Суда БиХ.

Након одржаног претреса пред вијећем Апелационог одјељења, Вејзовић је 16. маја проглашен кривим за ратни злочин против цивилног становништва и осуђен на казну затвора у трајању од шест година.

Вејзовићу је првобитно суђено са Сафетом Мујчиновићем, Селманом Бусновом, Нусретом Мухићем, Зијадом Хамзићем, Рамизом Халиловићем, Неџадом Хоџићем и Османом Гогићем, који су првостепено ослобођени оптужбе за ратне злочине на подручју Кладња у периоду од маја 1992. до јула 1993.

Након што му је двије године суђено заједно са оптуженом седморком, Вејзовићев предмет је због његове болести раздвојен и двије године био је у фази мировања, да би суђење након тога било настављено.