X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
21/11/2019 |  17:08 ⇒ 19:34 | Извор: СРНА

МАП не прејудицира одлуку о чланству у Алијанси

Акциони план за чланство /МАП/ је програм савјета, помоћи и практичне подршке НАТО-а који је прилагођен индивидуалним потребама поједине земље и не прејудицира било какву одлуку о чланству у Алијанси, наводе из Сјевероатлантског савеза.
НАТО алијанса (Фото: Flickr) -
НАТО алијанса (Фото: Flickr)

У саопштењу објављеном на веб страници НАТО се наводи да су тренутни учесници овог програма БиХ и Сјеверна Македонија и прецизира да земље учеснице у МАП-у предају индивидуалне годишње националне програме који садрже политичке, економске, безбједносне и правне аспекте, као и одбране и ресурса.

Из НАТО-а истичу да МАП укључује политичке и техничке савјете, ако и годишње појединачне састанке свих чланица НАТО-а са земљама које желе да приступе Алијанси, и то на нивоу Сјевероатлантског савјета, како би се на основу извјештаја о годишњем напредовању процијенио успјех потенцијалних будућих чланица.

Кључни елемент МАП-а јесте приступ планирању одбране, који подразумијева елаборацију и преглед усаглашњених циљева планирања, наводи се у саопштењу НАТО.

У саопштењу објављеном 18. фебруара наводи се да МАП пружа повратне механизме за напредак земаља које желе да постану чланице НАТО-а.

МАП је покренут у априлу 1999. године на Самиту НАТО-а у Вашингтону, са циљем да се земљама које желе да постану чланице Алијансе помогне у вршењу припрема за приступање савезу.

Процес се у великој мјери ослања на искуство стечено током процеса приступања Чешке, Мађарске и Пољске, које су постале чланице НАТО-а 1999. године.

Учешће у МАП-у помогло је приступању Бугарске, Естоније, Летоније, Литваније, Румуније, Словачке, Словеније, Албаније, Хрватске и Црне Горе.

БиХ је позвана да учествује у МАП-у 2010. године, а министри спољних послова су у децембру 2018. године донијели одлуку да је НАТО спреман да прихвати први годишњи програм БиХ.

Сјеверна Македонија је учесник МАП-а од 1999. године.