latinica  ћирилица
21/11/2019 |  18:03 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Шпијунска афера у Србији - стручњаци се питају: Ко је снимао руског шпијуна?

У Београду је у току сједница Савјета за националну безбједност, након што је БИА потврдила аутентичност снимка у којем руски обавјештајац даје мито једном српском званичнику. Кремљ одговара да је ријеч о провокацији пред важан сусрет у Москви. Стручњаци који су анализирали снимак питају: Ко је трећа страна која је све то снимила и објавила?

Снимак од 17. новембра приказује два мушкарца који размјењују кесе с непознатим садржајем, а потом другог који пребројава новац. У опису видеа под називом Руски шпијуни корумпирају Србију, наводи се да је ријеч о руском дипломати и припаднику војне обавјештајне службе, Георгију Клебану, док је друго лице замагљено. Аутентичност је први потврдио бугарски новинар Христо Грозев користећи софтвер за препознавање лица. Српски званичници сумњају да је управо он и објавио снимак.

- Погледајте кад се све дешава, најприје су Бугари подигли буру око С-400, јуче је атлантски савјет Бугарске изашао са инфорацијом да Руси на њиховој територији припремају терористичке нападе на регију - изјавио је Милован Дрецун, предсједник Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије.

Оно што се зна о снимку јесте да није нов. Руски дипломата у амбасади у Србији, службовао је до јуна 2019. године. Кремљ је издао саопштење у којем наводи да ништа не може нарушити братске односе, док портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова истиче да је ријеч о провокацији пред важан сусрет у Москви.

- Тим снимком треба да се баве вјероватно они којима је то намијењено, а што се тиче широке јавности, очигледан је задатак који су поставили аутори тог тзв. филма: Провокативне акције пред читав низ разговора, сусрета, посјета. У посљедњих годину дана могу да наведем десетак сличних примјера - изјавила је Захарова.

У Безбједносној агенцији Србије кажу да иако је јавност узнемирена, шпијунске активности су стандардна појава и није у питању само руска. Значајније је питање која служба је снимила видео, кажу стручњаци. Снимак је стар најмање пола године, што значи да га је Служба, која је тајно снимала другу службу, сада планирано пустила.

- Рус је ухваћен у класичној шпијунажи, али ова која је објавила, то више није класична шпијунажа, то је сада подривање - изјавио је потпуковник КОС-а у пензији Љубан Каран.

Енигмом, ко је лице које је примило мито, бави се обавјештајна и војнообавјештајна агенција Србије. Реаговање државе биће познато након састанка Савјета за националну безбједност, након којег је најављено обраћање предсједника Србије.