latinica  ћирилица
21/11/2019 |  18:22 ⇒ 22:08 | Аутор: РТРС

Дејтонски споразум: 24 године документа који је зауставио рат и признао Српску

У америчкој војној бази "Рајт Петерсон" у граду Дејтон, прије 24 године парафиран је, а три седмице касније у Паризу и потписан Општи оквирни споразум за мир у БиХ.

Споразум је зауставио троипогодишњи сукоб у БиХ. Успоставио је нови уставни поредак државне заједнице Босне и Херцеговине састављене од два ентитета и три конститутивна народа.

Већ утемељена Република Српска међународно је потврђена.

Скоро четврт вијека касније, поједини дијелови Споразума значајно су промијењени, а покушаји његове ревизије не престају.

Три седмице исцрпљујућих преговора три међусобно зараћене стране и међународних медијатора. Иза затворених врата исцртаване су карте.

Српска делегација имала је свој приједлог унутрашње диобе БиХ. За Републику Српску - излаз на море, останак у Српској одбрањених територија, тада Српског Сарајева, Брчког, подручја око Горажда, Дрвар, Гламоч, Грахово... Притисци, уцјене, изненадни састанци усред ноћи.... Неприхватљиви захтјеви да се још тада отворе статусна питања Косова и Метохије, да НАТО трупе уз пуни дипломатски имунитет неконтролисано крстаре територијом Србије...

И уочи потписа, ново, до тада тајно, рјешење архитекте споразума, Ричарда Холбрука.

- Значи све те ствари смо ми изгубили. Ми смо по њиховом требали добити само три или четири одсто територије а нисмо требали ништа давати - прича Момчило Крајишник, члан српске делегације у Дејтону.

Делегација из Српске одбила је приједлог. Но, амерички мешетари пронашли су соломонско рјешење. Приједлог на парафирање на сто су ставили Слободану Милошевићу, Фрањи Туђману и Алији Изетбеговићу.

Под притиском Милошевића, Радован Караџић споразум је потписао тек по повратку у Београд.

У Паризу, касније, потпис на споразум ставио је и Никола Кољевић. Услиједио је егзодус 150.000 сарајевских Срба, али је Република Српска, сачувана.

И међународно потврђена.

- Први пут послије веома дугог периода добили смо једну цјелину, државно-правну цјелину унутар једне веће државно-правне цјелине која има значајне атрибуте политичке и правне самосталности и нама омогућава да чувамо свој идентитет, свој историјски континуитет и да креирамо секторске политике како нама одговара - каже Радомир Лукић, члан српске делегације у Дејтону.

Споразумом, државна заједница БиХ добила је ограничене надлежности у области међународних односа и финансија.

И четири институције - Предсједништво, Парламент, Савјет министара са три министарства и Уставни суд.

Данас их има више од 80. Ентитетима су отете десетине надлежности. Само три - порези, одбрана и контрола граница прениесене су у складу са Уставом.

Високи представници, од првог, Карла Билта, до посљедњег Валентина Инцка, наметнули су више од 900 аката и одлука.

- Те измјене су нас и довеле у једно стање које је поприлично несређено. Ако у Уставу имате да пише једно а у пракси друго, тај раскорак упућује да држава има проблем сама са собом. Али са аспекта Републике Српске Дејтон јесте формула за опстанак БиХ - истакла је предсједница Српске Жељка Цвијановић.

А Федерација!?

Разапета између амбиција Бошњака за централизацијом и жеље Хрвата за трећим ентитетом - опструише провођење анекса 2 Споразума.

Са папира на терен нису прецртане ентитетске границе. Анекс 7 реализован је само у дијелу који се односи на повратак имовине.

За разлику од друге стране, Српска и ову годишњицу Споразума дочекује максимално му привржена. И опредијељена за већу самосталност у будућности.

- Ми ћемо у институцијама Републике Српске у наредном периоду учинити све да задржимо оно што је Дејтоном предвиђено за Српску. Ми ни од кога ништа не очекујемо, само штитимо оно што је наше и тако ће остати и у будућности - категоричан је премијер Радован Вишковић.

Будућност тренутног уређења БиХ и Дејтонског мировног споразума, међутим, требала би да зависи искључиво од договора унутар БиХ - земље у којој и 24 године послије опстају амбиције за доминацијом, за наметањем властите воље другима и другачијима.

Опстају и високи и специјални представници и амбициозне стране дипломате.