latinica  ћирилица
21/11/2019 |  19:05 ⇒ 19:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Гугл ограничава оглашавање политичких странака и кандидата

Свјетски интернет гигант Гугл ограничиће могућност таргетирања гласача током политичких кампања, односно неће више дозвољавати политичарима и странкама да рекламе упућују тачно одређеним циљним групама на основу претпоставки о политичким ставовима грађана.
Гугл  (архива) -
Гугл (архива)

Политичке странке и кандидати више неће моћи да упоређују сопствене базе података могућих гласача са Гугловим базама које се праве на основу тога шта корисници претражују.

Ова ограничења ступиће на снагу у Великој Британији за око недјељу дана, а затим ће бити уведена и у другим дијеловима свијета. Ипак, шефови рекламних кампања и даље ће моћи да циљају одређене кориснике на основу година, пола и локације.

Гугл, за разлику од Фејсбука, планира и да уведе мјере против очигледних обмана у рекламама, преноси Би-Би-Си на српском језику.

Власник Фејсбука Марк Закерберг је изјавио да та друштвена мреже неће провјеравати да ли су објаве политичких кандидата или странака засноване на истини или не, а из компаније Твитер су одлучили да у потпуности забране политичко оглашавање.

Нова пракса Гугла је негдје на средини, неће се претјерано мијешати, већ ће реаговати на очигледне покушаје дезинформисања.

- Увиђамо да је здрав политички дијалог важан дио демократије и да нико не може разумно процјењивати сваку политичку тврдњу, контрааргумент и инсинуацију - написао је генерални директор у Гугловој фирми Гугл едс Скат Спенсер у блогу који је објављен у среијду.

Зато, како је додао, Гугл очекује да се број политичких огласа на којима ће морати да интервенише бити врло ограничен али ће у тој компанији наставити да раде у случајевима јасног кршења закона.

На основу навика корисника и онога шта гледају на интернету - као што су вијести на веб сајтовима - Гугл претпоставља да ли су корисници политички лијево или десно оријентисани. У Сједињеним Америчким Државама, али не и у другим земљама попут Велике Британије, политичари имају могућност да таргетирају људе на основу њихових политичких преференција.

Међутим, у другим земљама је било могуће да се из политичких партија Гуглу пошаљу листе контаката - на примјер, чланова странке - а у овој компанији би их потом упоредили са Гугл корисницима како би се огласи директно појављивали код особа којима странке желе да се обрате. То више неће бити дозвољено.

- Биће потребно мало времена да се ове промјене спроведу. Нова пракса ће у Великој Британији почети да се примјењује у року од недјељу дана (пред опште изборе), у Европској унији до краја године, а у остатку свијета 6. јануара 2020. године - објаснио је Спенсер.

Политичке странке, као и било који други оглашивачи, и даље ће моћи да као огласе постављају одређене врсте садржаја - попут видео записа о фудбалу или чланака о економији, наводе из Гугла.

Све што буде рађено у супротности са правилима Гугла биће забиљежено у одјељку о транспарентности. Детаљи о избрисаним огласима биће приказани на страници, али не и сама реклама. Гугл је рекао да ће ови подаци остати доступни како би могле да се раде независне анализе.

Политичко оглашавање чини релативно мали дио Гуглових укупних прихода од огласа који су у 2018. години износили 116 милијарди долара. На примјер, од марта 2019. године, подаци Гугла показују да је само 171.250 фунти потрошено на политичке огласе у Великој Британији. У Америци, политичке странке су на оглашавање на Гуглу потрошиле 128 милиона долара од маја 2018. године. У овом периоду је највише утрошено за Трампову кампању "Како да направимо Америку поново великом" - 8,5 милиона долара.