latinica  ћирилица
21/11/2019 |  22:28 ⇒ 22:28 | Аутор: ТАНЈУГ

Мицотакис позвао на заједничку политику према азилантима

Грчки премијер Кирјакос Мицотакис позвао је на утврђивање заједничке политике ЕУ према азилантима и заштити спољне границе континента.
Киријакос Мицотакис (Фо­то: Ка­би­нет К. Ми­цо­та­ки­са) -
Киријакос Мицотакис (Фо­то: Ка­би­нет К. Ми­цо­та­ки­са)

Говорећи другог дана Конгреса Европске народне странке (ЕПП) у Загребу грчки премијер је рекао да постоје три ствари које је неопходно учинити зарад ефикасног рјешавања мигрантске кризе.

- Заштитимо наше границе, подијелимо одговорност равноправно међу државама чланицама и такође, увидимо основни узрок

проблема, а то су рат и сиромаштво у неким важним дијеловима свијета - рекао је грчки премијер, пренијела је Ана.

Мицотакис је оптужио Анкару да је користила миграциону кризу ради међународних преговора и рекао да се Европа не може уцјењивати по том питању.

Он је, такође, истакао да је вријеме за искрен дијалог и мање неодговорних изјава и додао да Турска мора да испуни свој дио Изјаве ЕУ и Турске о миграцији.

Мицотакис је напоменуо да се Европа више не може претварати да миграциона криза погађа само земље чланице на границама Уније и рекао да је Даблинска одредба о избјеглицама и мигрантима у ЕУ нажалост недовољна.

Грчки премијер је, такође, истакао да је Грчка на ивици снаге у погледу рјешавања великог броја миграната који свакодневно долазе и да као прва земља у коју долазе мигранти не треба сама да сноси терет прилива миграната.