latinica  ћирилица
22/11/2019 |  08:02 | Аутор: СРНА

Пекинг жели иницијални трговински споразум са САД

Кина жели да постигне иницијални трговински споразум са САД и настоји да избјегне трговински рат, рекао је данас предсједник Си Ђинпинг и додао да се Пекинг не устручава да узврати када је то потребно.

Економисти упозоравају да пролонгирани трговински спор између двије највеће економије повећава ризике по глобалну економију јер ремети ланце испоруке робе, отежава инвестиције и умањује пословно повјерење.

Рад на првој фази договора могао би да се протегне у сљедећу годину, рекли су трговински стручњаци и људи блиски Бијелој кући. Пекинг захтијева продужење периода са укинутим таксама, а и Вашингтон повећава своје захтјеве.

- Желимо да радимо на споразуму за прву фазу на основу узајамног поштовања и равноправности - рекао је Си представницима међународног Новог економског форума.

Он је додао да ће Пекинг узвратити када је то потребно, али да активно ради на томе да се не догоди нови трговински рат.

- Ми нисмо иницирали овај трговински рат и то није нешто што желимо - нагласио је кинески предсједник.

Кина је позвала највише америчке преговараче на нову рунду директних разговора у Пекингу, пише "Вол стрит Џурнал" позивајући се на неименоване изворе.