latinica  ћирилица
22/11/2019 |  10:11 | Аутор: СРНА

Научници: Више дрвећа и траве - дужи живот!

Зеленило и дрвеће продужавају живот људима који живе у квартовима окруженим стаблима и травом, наводе шпански научници.
Зеленило у градовима (Фото: WDG Photo/Shutterstock) -
Зеленило у градовима (Фото: WDG Photo/Shutterstock)

Становници градова живе дуже ако станују у зеленијим четвртима, наводи се у студији која повезује зелене зоне са нижом стопом преурањене смрти.

Студија објављена у часопису "Лансет - глобално здравље" закључује да у градовима, од Барселоне у Шпанији до Перта у Аустралији, повећање зелених површина за десет одсто смањује преурањену смрт за четири одсто.

Стабла у градовима расхлађују и чисте ваздух, те апсорбују гасове са ефектом стаклене баште који су главни кривци за глобално загријавање.

Научници са Института за глобално здравље у Барселони у закључцима студије наводе да дрвеће у граду смањује ризике преурањене смрти.

- Више зеленила значи више здравља. Људи живе дуже ако су окружени зеленим површинама - истиче Марк Нивенхуијсен, директор Института за урбано планирање, околину и здравље.

Студија се користила подацима из девет других истраживања и обухватила је више од осам милиона људи у седам земаља од Канаде до Кине.

Кориштени су и сателитски снимци да би била измјерена количина вегетације, што је укључивало стабла, ливаде и грмље у кругу од 500 метара од домова становника.

Нивои вегетације мјерени су системом вриједности вегетационг индекса НДВИ.

Људи укључени у студију праћени су неколико година, а у све су укључене ране смрти изазване болестима срца и дисајних путева.

УН процјењују да ће двије трећине свјетског становништва живјети у градовима до 2050. и због тога бројни градови настоје да повећају зелене површине.

Тако су власти града Меделина у Колумбији посадиле хиљаде стабала како би обликовали "зелене коридоре" дуж главних саобраћајница.

И Мелбурн настоји да удвостручи и зелене куполе, које чине крошње дрвећа, на 40 одсто до 2040. године.