latinica  ћирилица
22/11/2019 |  11:10 ⇒ 13:23 | Аутор: РТРС

Измјенама закона до унапређења рачуноводствене и ревизорске професије

Након што је Министарство финансија Републике Српске анализирало стање у области рачуноводства и ревизије и утврдило да је ради даљег развијања рачуноводствене и ревизорске професије, иновирања и прецизнијег прописивања појединих одредаба неопходно измјенити постојећи Закон с циљем његове лакше и потпуније примјене у пракси.
Министарство финансија (фото: Илустрација) - Фото: РТРС
Министарство финансија (фото: Илустрација)Фото: РТРС

Влада Републике Српске је усвојила Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о рачуноводству и упутила га на разматрање посланицима Народне скупштине Републике Српске.

Законом о рачуноводству и ревизији Републике Српске који је донесен 2015. године уређена је област рачуноводства и ревизије.

Одредбе закона регулисана су питања од значаја за организацију и функционисање система књиговодства и рачуноводства, припрему и презентацију финансијских извјештаја, организацију и рад Савјета за рачуноводство и ревизију Републике Српске, ревизију финансијских извјештаја, стицање звања, сертификацију и лиценцирање, као и друга питања од значаја за рачуноводство и ревизију Републике Српске.

Министарство финансија Републике Српске је ради потпуније примјене у пракси иницирало измјене закона, како је образложено, с циљем креирања функционалнијег система јавног надзора и контроле квалитета, док су поједине одредбе иновиране и прецизније прописане.

За разлику од досадашњег рјешења, детаљаније су утврђени услови за издавање,обнављање и одузимање лиценци овлашћеним ревизорима, која се издаје на период од три године и може се обновити на његов захтјев.

Овим законом детаљније се уређује материја која се односи на послове надзора над радом друштава за ревизију и лиценцираних овлашћених ревизора. Прописују се случајеви у којима ће се одузети лиценца овлашћеном ревизору, као и када ће Министарство донијети рјешење о престанку важења лиценце.

Нацртом закона који је на дневном реду 8. сједнице Народне скупштине Републике Српске, прописана је обавеза предузетницима који пружају књиговодствене и рачуноводствене услуге да се упишу у Регистар предузетника за пружање књиговодствених и рачуноводствених услуга који води Министарство финансија.

Како је појашњено из Министарства финансија, Нацртом закона су проширене надлежности Савјета за рачуноводство и ревизију Републике Српске.

Савјет ће тако, осим досадашњих надлежности, разматрати и план надзора и извјештаје о извршеном надзору над радом друштава за ревизију и овлашћених ревизора и предлагати предузимање одговарајућих мјера надзора уколико се у поступку надзора утврде незаконитости.

С циљем постизања бољег квалитета пружања рачуноводствених услуга, предложеним измјенама уводи се одредба да лица са стеченим звањем сертификованог рачуноводственог техничара (која пружају услуге трећим лицима путем регистроване дјелатности) могу да потписују финансијске извјештаје само за микро правна лица и предузетнике.

Ако се посматра 2018. година, према подацима Министарства финансија, око 65 одсто финансијских извјештаја, сачињених од правних лица и предузетника, регистрованих за пружање рачуноводствених услуга, односи се на микро правна лица којима ће ова лица и даље моћи потписивати финансијске извјештаје.

Осим поменутих, Измјена Закона предвиђа и измјену концепта обавеза осигурања, према којем ће друштва за ревизију уговарати осигурање од професионалне одговорности на годишњем нивоу.

Из Министарства финансија Републике Српске саопштавају да очекују конструктивну расправу о предложеном Нацрту закона у Народној скупштини Републике Српске, те да су у тој институцији отворени за сугестије струке и приједлоге ради добијања што квалилтетнијег законског рјешења.

Извор: banjaluka.net