latinica  ћирилица
22/11/2019 |  12:04 ⇒ 13:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Пендаровски свечано дочекан испред Палате Србија

Предсједник Александар Вучић приредио је данас свечани дочек за предсједника Сјеверне Македоније Стеву Пендаровског, који борави у дводневној посјети Србији.
Београд: Пендаровски у Србији (Фото: ТАНЈУГ Р.Прелић) -
Београд: Пендаровски у Србији (Фото: ТАНЈУГ Р.Прелић)

Послије дочека испред Палате Србија, уз свечану Гарду Војске Србије и интонирање химни двије земље, слиједи тет-а-тет разговор Вучића и Пендаровског, а потом пленарни разговори делегација Србије и Сјеверне Македоније, које ће предводити предсједници двије земље.

Како се очекује, они ће разговарати о многим темама од заједничког интереса за обје земље, прије свега о политичким, безбједносним и економским питањима.

Неизоставан део разговора биће и "мали шенген", иницијатива предсједника Србије у чијој основи су четири кључне слободе - кретање људи, капитала, робе и услуга, с циљем да се отклоне трговачке баријере и да се олакшају кретање и трговина у региону.

Предсједник Северне Македоније је уочи прве званичне посјете Београду рекао да Србија и Сјеверна Македонија, као двије сусједне и пријатељске земље које немају отворених питања и дијеле заједничку историју и стратешки циљ – чланство у Европској унији, имају исту визију за будућност.

Подсјетио је да је дио посјете укључује и сусрет привредних комора, што показује посвећеност настојању да двије земље ојачају трговачку размјену и економску сарадњу.

Планирано је да се предсједник Сјеверне Македоније састане са предсједницом владе Аном Брнабић и предсједницом парламента Мајом Гојковић.