X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
22/11/2019 |  12:25 | Извор: ТАНЈУГ

Шкоро: Молићемо се за злочинце из Јасеновца, од Србије и Црне Горе тражити ратну одштету

Пјевач и музичар, Мирослав Шкоро, који на Тргу бана Јелачића у Загребу прикупља потписе за кандидатуру за предстојеће предсједничке изборе у Хрватској, каже да питање Јасеновца не може бити ријешено без архива који су у Београду и да би од Србије и Црне Горе тражио ратну одштету.
Мирослав Шкоро (Фото: FaH) -
Мирослав Шкоро (Фото: FaH)

Шкоро каже да само жели да се расвијетли истина и открије ко су били починиоци страшних злочина у Јасеновцу.

- Не можемо ријешити питање Јасеновца кад су нам архиве у Београду. Ми се морамо договорити с том земљом да нам врати наше архиве. Оног тренутка када сазнамо ко је направио злочине, ићи ћемо сви заједно и молити се за њих. Да би им опростили, морамо знати ко су ти људи. Не можемо ићи у будућност, а да нисмо расвијетлили ту прошлост. У крајњој линији, то и Европа тражи од нас - истиче потенцијални предсједнички кандидат.

О неријешеним границама са сусједним државама, Шкоро каже да је најпаметније "договорити се са комшијом".

- То је увијек најпаметније, али кад не иде - не иде - рекао је и цитирајући Фрању Туђамана додао "да би преговарао и с црним ђаволом, ако је у интересу грађана".

Од Србије и Црне Горе сматра да треба тражити ратну одштету.

О преговарачком процесу Србије за чланство у ЕУ очекује да Београд испуни све стандарде, као што је то, како каже, учинила Хрватска.

- Ми смо морали да испунимо врло високе стандарде за улазак у Европску унију. Исто то очекујем и од Србије, ништа мање и ништа више - рекао је Шкоро, пренијели су хрватски медији.

Што се Титове бисте на Пантовчаку тиче, коју је на почетку мандата уклонила актуелна предсједница Колинда Грабар Китаровић, Шкоро каже да је тамо није ни поставио, ни склонио, те да је сигурно неће ни враћати.

Ако на Пантовчаку постоји биста Благе Задре, Шкоро ће је истаћи у сједишту предсједника Хрватске.

Истиче да за разлику од неких других кандидата, у трку за предсједника не улази због пара и слично, већ да пружи народу, како каже, оно што Мирослав Шкоро јесте.

Јер, указује, предсједник државе може бити свако, а пјевач не може баш свако.

Коментарисао је и каква ће бити његова политика према Босни и Херцеговини, буде ли изабран за предсједника државе.

- Политика према БиХ ће бити врло једноставна. За почетак ћу именовати посебног савјетника за БиХ, због тога што је то витални интерес не само Републике Хрватске, него је то земља у којој би хрватски народ требало да буде суверен, што то тренутно није јер господин (Жељко) Комшић није легитимни предстаник хрватског народа - рекао је Шкоро.

А, ако буде изабран за предсједника Хрватске, Шкоро каже да ће најприје проширити предсједничка овлашћења, а онда укинути Закон о извршитељима.