latinica  ћирилица
22/11/2019 |  13:08 | Аутор: СРНА

Велика заинтересованост за вакцинисање против грипа

Амбуланте породичне медицине Дома здравља Бањалука за неколико дана потрошиле су између 70 и 80 одсто расположивих доза вакцина против грипа, рекла је начелница Службе породичне медицине Дома здравља Бањалука Косана Станетић.
Вакцинација - Фото: РТРС
ВакцинацијаФото: РТРС

Станетићева је истакла да је интересовање за вакцинацију против грипа ове године знатно веће него раније.

- Од Института за јавно здравство Републике Српске добили смо 2.000 бесплатних вакцина за пацијенте обољеле од кардиоваскуларних болести, дијабетеса, хроничних опструктивних болести плућа, пацијенте који су завршили хемотерапију и друге - рекла је Станетићева.

Портпаролка Института за јавно здравство Републике Српске Милка Мрђа рекла је да је Институт ове године набавио 3.000 комерцијалних вакцина, двоструко више него прошле године, за све оне који желе да се вакцинишу према личном избору и заштите од оболијевања.

- Интерес за вакцином је поприлично велики јер је нама са данашњим даном остало нешто мање од 200 вакцина - рекла је Мрђа.

Она је истакла да су у сарадњи са Фондом здравственог осигурања за домове здравља широм Српске обезбиједили и 15.000 бесплатних доза које су намијењене пацијентима са одређеним хроничним болестима, стањима и ризицима.

Мрђа је навела да су ове године, за разлику од претходних, набављене четворовалентне вакцине, које штите од четири типа вируса грипа.

- Ове вакцине штите од истих вируса као и тровалентне, уз заштиту од још једног, додатног Б вируса. Примјена четворовалентне вакцине омогућиће да се ефикасније превентивно реагује на ширење вируса, те да се смањи оболијевање људи - нагласила је Мрђа.

У Републици Српској вакцинација против грипа почела је 13. новембра.

Грип је вирусно респираторно обољење које се јавља сезонски, сваке године, обично крајем јесени и почетком зиме.

Веома лако се преноси, како респираторним путем, тако и контактом рукама, а најчешће тамо гдје људи бораве у затвореном простору, попут школа, вртића или радних мјеста.

Вакцинација се препоручује свим особама које желе смањити ризик оболијевања од грипа, развој компликација, активацију постојеће хроничне болести, посјете љекару, потрошњу лијекова и изостанке с посла, као и дјеци старијој од шест мјесеци.

Посебно се препоручује хроничним болесницима, старијим лицима, лицима које су професионално или приватно у контакту с лицима које припадају ризичним групама, те им лако могу пренијети инфекцију, свим здравственим радницима и запосленим у секторима и службама од јавног значаја /полиција, просвјета, комунална предузећа, запослени у вртићима итд/, лицима које његују малу дјецу.