latinica  ћирилица
22/11/2019 |  14:03 ⇒ 19:37 | Аутор: СРНА

Вишковић: Послије 13 мјесеци биће одблокирани многи пројекти (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да ће формирање власти на нивоу БиХ након 13 мјесеци чекања одблокирати многе пројекте важне за Српску.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је истакао да ће владајућа структура у наредне три године показати како треба владати и имати координацију власти ентитета и Савјета министара.

- Формирањем Савјета министара биће одблокиран пројекат изградње фазе два на изградњи Коридора `Пет це`, обилазнице код Добоја, вриједан 150 милиона евра. Надам се да ће до краја године или почетком идуће то ратификовати Парламентарна скупштина БиХ и да онда идемо на расписивање јавног позива избора извођача - рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци, одговарајући на питање који су то важни пројекти за Српску који ће бити одблокирани формирањем власти на нивоу БиХ.

Он је рекао да отварање јавних радова, као што је изградња ове обилазнице, значи и раст потрошње, бруто домаћег производа и коефицијента поврата ПДВ-а, што све представља индиректно пуњење буџета, те омогућава и комотнију расходовну страну.

- Само Градишка чека око 20 милиона евра за водовод и канализацију у самом граду, и то скоро грант средства која су они добили, али не могу аплицирти док не прође процедура - рекао је Вишковић.

Он је подсјетио и на мост "Братољуб" у Братунцу који, саграђен, више од двије године стоји као споменик глупости БиХ, јер је Србија финансирала комплетан пројекат, али се чека због три милиона КМ за изградњу граничног прелаза.

Вишковић је рекао да се већ неколико година у БиХ не распоређују средства од "Џи ес ем лиценци" од оператера БиХ у износу од неколико стотина милиона КМ.

- То су исто тако средства Српске на која Република има одређено право, као и Федерација БиХ. То су све ствари које ће у значајној мјери олакшати наше функционисање и као Владе и као институције Републике Српске - рекао је Вишковић.

Према његовим ријечима, не треба занемарити ни питање "Електропреноса БиХ", гдје има близу 200 милиона КМ које треба пласирати у инвестиције и скоро 150 радника који су по разним основама напустили то предузеће које би требало "убацити у систем".

Он је истакао да су то значајни бенефити и за Српску јер је она власник 42 одсто у том предузећу.

- То значи да ћемо енергетски сектор и сигурност наших грађана у снабдијевању електричном енергијом дићи на виши ниво, те ћемо омогућити значајном броју привредних субјеката да добију послове и раде за то предузеће. То значи ново запошљавање и инвестиције, нови ПДВ, порези, доприноси и то се све индиректно враћа у буџет Републике - рекао је премијер Српске.